Heb jij ook wat beters te doen dan iedere avond om acht uur het journaal te checken? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

Femke Visser

Maandag

Edith Schippers informateur voor nieuw kabinet

Edith Schippers is gekozen tot informateur tijdens de onderhandelingen voor het nieuwe kabinet. Zij gaat samen met GroenLinks, D66, CDA en VVD kijken of zij samen een coalitie kunnen vormen. Vooral GroenLinks en VVD hebben grote verschillen, dus of dit het nieuwe kabinet gaat worden is nog maar de vraag. Eerst was Schippers ook al als verkenner aangesteld om te kijken welke partijen met elkaar zouden willen en kunnen samenwerken.

Henriquez mogelijk niet overleden door nekklem

In 2015 werd Mitch Henriquez tijdens een festival in Den Haag gearresteerd waarbij hij overleed. Lang dacht men dat dit kwam door de nekklem waarmee ze hem vasthielden, maar uit nieuw onderzoek is nu gebleken dat hij misschien aan een hartaanval is overleden. De agenten die getrokken waren bij de arrestatie werden geschorst, twee van hen werden vervolgd.

Dinsdag 

Donald Trump stopt ‘oorlog tegen kolen’ met omstreden decreet

Dinsdag tekende Donald Trump een decreet waarmee bijna het hele klimaatbeleid van Barack Obama is geschrapt. Eerder moesten elektriciteitscentrales voldoen aan uitstooteisen en waren er veel restricties voor kolenmijnbouw. Trump wil er nu voor zorgen dat er weer banen vrijkomen in de kolensector, wat als gevolg heeft dat uitstoot van broeikasgassen weer hoger wordt. Wat dit voor de VS zal betekenen wat betreft het Akkoord van Parijs is nog maar de vraag.

Hitkrant krijgt alleen nog online uitgave

Het populaire tijdschrift Hitkrant stopt met het verkopen van hun papieren edities. Eerder bleek al dat het magazine het moeilijk had, toen ze van een wekelijkse uitgave overstapten naar een tweewekelijkse druk. Door de dalende oplage heeft het blad nu besloten om over te gaan op een online uitgave waar gratis artikelen op komen. De beroemde posters die altijd in het blad zaten zullen blijven.

Foto: magazine.nu

Woensdag

Oranje verliest met 1-2 van Italië

Tijdens een oefenwedstrijd tegen Italië verloor Nederlands met een stand van 1-2.  Het gaat Oranje al langer niet goed af en nu moeten ze het ook nog zonder vaste bondscoach doen. Voor de wedstrijd werd Clarence Seedorf, negen jaar na zijn laatste interland, gehuldigd.

Verlamde Amerikaanse man kan door technologie weer zelf eten

Met sensoren in zijn hersenen kan Bill Kochevar door middel van denkkracht voor het eerst in acht jaar weer zelf eten. Hij is de eerste mens ter wereld die gebruikt maakt van deze technologie. De sensoren reageren op prikkels uit het gebied van de hersenen die arm- en handspieren regelen.

Foto: Reuters

Samsung brengt Galaxy S8 op de markt

Op woensdag lanceerde Samsung hun nieuwe vlaggenschip Galaxy S8 in New York. Opvallend aan het toestel is het grote scherm dat maar lieft 83% van de voorkant van het toestel beslaat. Ook is er een S8+ variant verkrijgbaar, die met een 6,2 inch scherm nog een stukje groter is dan het origineel.

Donderdag

Protest in Parijs nadat politie een Chinese man doodschoot

Ongeveer 200 (Aziatische) Parijzenaars gingen donderdag de straat op om tegen de politie te protesteren nadat een Chinese man werd doorgeschoten. De man werd doodgeschoten tijdens een inval in zijn huis. De politie kwam in actie nadat ze een melding hadden gehad dat een man met een mes de deur had ingetrapt. Toen de man de politie wilde aanvallen werd hij neergeschoten.

Zes verdachten opgepakt na moord op DJ Djordy Latumina

De DJ werd in 2016 doodgeschoten in Amsterdam, zijn vriendin raakt zwaar gewond tijdens de moord. Waarschijnlijk was er sprake van een ‘vergismoord’: de moordenaars zouden een ander doel voor ogen hebben gehad dat in hetzelfde appartementencomplex woonde en eenzelfde soort auto zou hebben. Inmiddels is de zesde verdachte opgepakt in Den Haag. Onder de andere verdachten bevindt zich in ieder geval een van de twee vermoedelijke schutters en de bestuurder van de auto waaruit werd geschoten.

Vrijdag

Smelten van ijsbergen op Groenland niet meer terug te draaien

Utrechtse onderzoekers hebben gezegd dat het smelten van ijsbergen op Groenland onomkeerbaar is. De gletsjers zitten al 40 jaar zo vol met smeltwater, dat nieuw smeltwater uit het gebied direct de zee inloopt. Het is een direct gevolg van opwarming van de aarde en zorgt voor ongeveer eenderde van de zeespiegelstijging op de aarde.

Archeologen vinden schat in Noord-Holland

In het Noord-Hollandse Westwoud werden vrijdag door drie archeologen tientallen zilveren munten gevonden uit de periode 1542-1571. De munten zijn in goede conditie en zijn te zien in het Westfries Museum.

Zaterdag

Geen mensen meer in hechtenis voor aanslag Londen

Na de aanslag in Londen werden er vorige week in totaal twaalf mensen opgepakt. Inmiddels zijn al deze mensen weer op vrije voeten en worden zij niet meer verdacht. De aanslag werd opgeëist door IS, maar inmiddels is gebleken dat de aanslagpleger geen banden met deze groepering had.

Bob Dylan haalt eindelijk Nobelprijs op

Dylan kon niet bij de officiële uitreiking zijn, maar zaterdagmiddag haalde de muzikant eindelijk zijn Nobelprijs op. Hij ontving de prijs omdat hij volgens de jury de muziektraditie een nieuwe impuls gaf. Nu moet Dylan alleen nog een officiële Nobel-toespraak houden om ook het geldbedrag van 850.000 in ontvangst te mogen nemen.

Zondag

Gratis treinen met Boekenweekgeschenk

Bij het kopen van een boek ontving je deze week weer een Boekenweekgeschenk, dit jaar Makkelijk Leven van Herman Koch. Mensen met zo’n Boekenweekgeschenk mochten vandaag gratis reizen met hoofdsponsor van de Boekenweek, NS. Ook Herman Koch zelf was te vinden in de trein, waar hij voorleest uit onder andere Makkelijk Leven.

 

Ajax domineert tijdens klassieker tegen Feyenoord

Tijdens de Klassieker Ajax – Feyenoord kwam Ajax als winnaar uit de bus. De Amsterdamse club won met 2-1 in de Arena. Inmiddels ligt Ajax nog maar drie punten achter op Feyenoord, met een doelsaldoverschil van +10 voor de Rotterdamse Club.