Heb jij ook wat beters te doen iedere avond om acht uur? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan vanaf nu elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

Door Emma van Bergeijk

 

MAANDAG

AMA’s bashen Trump

De AMA’s, de American Music Awards draaien normaal gesproken om de muziek. Maar dit jaar ging het er even anders aan toe. Meerdere artiesten, zoals Greenday, Jay Paraoh en Gigi Hadid hadden allemaal een mening over Donald Trump. Zo riep de zanger van Greenday anti-Trump leuzen, deed presentator Jay Pharaoh een imitatie van de nieuwe president en veranderde model Gigi Hadid eventjes in Melania Trump door een Oost-Europees accent te gooien en een botox-hoofd te trekken. Het publiek had het in ieder geval meteen door.

Dreigfilm Sylvana Simons

Sylvana Simons ligt al een tijdje onder vuur. De politica van de partij DENK werd het middelpunt van een dreigfimpje. In dat filmpje zag je haar hoofd geplakt op slachtoffers van lynchpartijen in Amerika in de jaren dertig. Ook kwamen er beelden uit waar ze werd afgebeeld als zwarte piet en Afrikaanse vrouw. Volgens de NOS is het Openbaar Ministerie en onderzoek gestart.

schermafbeelding-2016-11-27-om-14-54-25

Stufi-misbruik op mbo’s

Zit jij op het mbo en ben je mega slecht in vroeg opstaan? Kijk maar uit, straks staat minister Jet Bussemaker van Onderwijs voor je deur. Zij wil namelijk mbo’ers aanpakken die school misbruiken om studiefinanciering te krijgen. De leerlingen schrijven zich dan in voor de studie, komen nauwelijks opdagen en krijgen toch 267 euro per maand op hun rekening. Voor hbo- en universitaire studenten is de basisbeurs afgeschaft, voor mbo’ers niet. Bussemaker wil een landelijk onderzoek beginnen, schrijft de NOS.

DINSDAG

Koning op bezoek bij lhbt-community

COC, de vereniging voor homo-emancipatie, bestaat zeventig jaar. Koning Willem-Alexander kwam dinsdag op bezoek. Volgens COC is het een enorme eer dat een staatshoofd de lhbt-gemeenschap bezoekt en is het een extra steuntje in de rug. Maar het kan altijd beter, zegt de organisatie tegen de NOS. In 72 landen over de hele wereld is homoseksualiteit namelijk verboden. Ook wordt het woord ‘homo’ nog altijd als scheldwoord gebruikt door scholieren. Dat zou het COC graag zien veranderen.

Kanye gaat niet zo lekker

3465084618_c244b59828_b

Kanye West is dinsdag opgenomen in het ziekenhuis. Hij zou oververmoeid zijn. De laatste tijd flopten zijn concerten, omdat hij liever over politiek sprak dan rapte, zijn stem kwijtraakte of gewoon een heel concert annuleerde. Fans kregen hun geld terug. Misschien baalt hij dat hij geen president is geworden?

 

 

 

 

 

 

Trump maakt plannen bekend voor presidentschap

In een video maakt aankomend president van Amerika, Donald Trump, zijn plannen bekend voor de eerste honderd dagen van zijn presidentschap. Hij noemt onder andere het TTP: het Trans-Pacifische Partnerschap. Dit is een handelsverdrag tussen de VS en een groot deel van Azië. Hij wil het opheffen om zo volgens hem meer banen te creëren in Amerika. Ook wil hij een onderzoek beginnen naar misbruik van verblijfsvergunningen. Alles draait om ‘America First’: het belang van de VS is het grootste belang. ‘The wall’, de muur om de VS waar hij het zo vaak over heeft gehad, laat hij hier even in het midden. Ook werd duidelijk dat Trump Hillary Clinton waarschijnlijk toch niet gaat vervolgen om het email-schandaal. Daarmee dreigde hij in het tweede debat op 9 oktober. Nu wil hij zich focussen op andere zaken.

Nederlandse vertegenwoordiger voor Whatsapp

unknownSexting, roddelen of diepe geheimen. Whatsapp vervoert heel wat van onze gesprekken. Met soms informatie die je liever niet met dit miljoenenbedrijf zou delen. Whatsapp verwerkt toch jouw gegevens, en de Autoriteit Persoonsgegevens is daar niet zo blij mee: als Nederlandse gegevens worden verwerkt, moet er een Nederlandse vertegenwoordiger komen, zegt de privacywaakhond tegen NOS. Er kwam een rechtszaak en de Autoriteit Persoonsgegevens won. Het is dus een kwestie van tijd tot we een Nederlandse vertegenwoordiger zien bij Whatsapp. Anders moet het bedrijf 10.000 per dag dokken, besloot de rechter.

WOENSDAG

Twitter neemt het heft in eigen handen

Het account van de grote baas van Twitter, Jack Dorsey, werd door zijn eigen bedrijf even verwijderd. Zijn pagina was tijdelijk verwijderd. Toen het weer geactiveerd was, miste hij ongeveer vier miljoen volgers. Het is allemaal weer hersteld en volgens Dorsey was er een foutje. Dit is niet het enige dat fout gaat bij Twitter: het bedrijf lijdt verlies en heel veel mensen moeten worden ontslagen.

Mannequin Challenge door celebs

Het Witte Huis werd even overspoeld met celebrities. Van Bruce Springsteen tot Ellen DeGeneres. Ook Bill Gates en Robert De Niro waren aanwezig. Zij kregen allemaal een medal of freedom, de hoogste onderscheiding voor Amerikaanse burgers. Volgens de Amerikaanse overheid prijst deze onderscheiding de positieve invloed van personen. Vaak zijn dit filantropen, artiesten of sporters. Het feestje liep ook nog eens uit tot een goed uitgevoerde ‘Mannequin Challenge’, check hier het filmpje!

Slotwoord Geert Wilders in ‘minder Marokkanen’-zaak

17157102875_0a3aa80650_bOp woensdag mocht Wilders reageren op de aanklacht tegen zijn ‘minder Marokkanen’ uitspraak. In het slotpleidooi, waarin hij het woord kreeg, noemde hij zijn eigen vrijheid. ‘Met de laatste vrijheid die ik heb, wil ik dit land beschermen. Ik mag daar niet over zwijgen, ik moet daarvoor waarschuwen’, zegt hij in de rechtszaal. Dan pakt hij het nog een stukje verder: ‘wie mij wil stoppen, zal mij moeten vermoorden.’ De uitspraak van de zaak volgt op 9 december.

 

 

Eindelijk Facebook in China?

Is het je wel eens opgevallen dat je nooit een Chinees voorbij ziet komen op Facebook? Dit komt doordat er zeven jaar lang een blokkade op het sociale mediakanaal zat. Nu wil Facebook zich verplaatsen naar China. De overheid wil alleen dat Facebook voldoet aan de eisen van censuur, die de staat uitvoert. Facebook werkt nu aan speciale ‘censuur tools’, schrijft RTL Nieuws. Ze hebben in China een soort internetpolitie, die alles checken wat op sociale media wordt geplaatst. De vraag blijft of Facebook deze stap waagt voor de 1,4 miljard (!) potentiële nieuwe gebruikers.

DONDERDAG

Terroristen planden aanslagen in Frankrijk

Vorige week pakte de Franse politie verdachten op die volgens de politie een terroristische aanslag aan het beramen waren. Nu blijkt dat die verdachten waarschijnlijk een aanslag wilden plegen in Disneyland Parijs en op de kerstmarkt op de Champs Élysées. De verdachten hadden ook nog veel andere doelwitten op hun telefoon staan. De aanslag op Disneyland stond gepland op 1 december, volgende week. Vijf van de zeven verdachten zitten vast, de andere twee bleken er niks mee te maken te hebben. Er werden wapens en IS-propagandamateriaal in beslag genomen.

7000 jaar oude stad gevonden in Egypte

unknown-1

In Egypte is een stad opgegraven door archeologen vlakbij Abydos. Ze denken dat de stad misschien wel 7000 jaar oud is. Ze hebben huizen en een enorme begraafplaats gevonden. De archeologen denken dat dit voor de bevolking uit de hoge sociale klasse was. Het land hoopt met deze vondst het toerisme in Egypte weer te laten opbloeien. Deze is al een tijdje niet best door de onrust en protesten in het land.

 

 

 

Het is 25 jaar geleden dat Freddie Mercury, rock-koning en leadzanger van Queen overleed aan Aids. Maar he still rocks us, vanuit een wolkje daarboven.

 

Vechtscheidingen worden strenger behandeld

We kennen allemaal wel iemand wiens ouders niet al te best met elkaar door één deur kunnen. Misschien heb je er zelf wel een paar. Heel vervelend. Daarom gaan rechters het vanaf nu strenger aanpakken, zodat kinderen er minder lang last van hebben. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het aantal vechtscheidingen groeit. Vanaf volgend jaar krijgt elke scheiding die in de rechtbank belandt een aparte rechter toegewezen, die met alle partijen praat: de ouders, het kind en hulpverleners als dat nodig is.

Aanslag vlakbij Bagdad

In Hilla in Irak kwamen meer dan vijftig mensen om het leven, schrijft de NOS. Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf door middel van een autobom om het leven gebracht, en daarmee 56 anderen ook. IS heeft de aanslag opgeëist. Het doelwit van de terroristen waren pelgrims uit Iran, die op bedevaartstocht waren naar de heilige plaats Kerbala.  

Ijsland versus Iceland

unknown-3

Ijsland stapt naar de rechtbank tegen Iceland. Wait what? Iceland is een winkelketen in Engeland, waar je diepvriesmaaltijden kunt kopen. Het land Ijsland vindt dit nieuwe imago helemaal niks en noemt het bovendien verwarrend voor de consument. Het land klaagt de keten aan.

 

 

Mexicaanse scholier doet bijzondere uitvinding.

In Mexico is het niet altijd even veilig, en daarom won de uitvinding van deze scholier een prijs op zijn school. Hij maakte een kogelvrije rugzak, zodat kinderen zich daar achter kunnen verschuilen als ze in een gevecht belanden. In Mexico zijn nogal wat bendes, en die schieten er op los. In de rugzak zitten stalen platen die de kogels tegenhouden.

VRIJDAG

Vandaag is het Thanksgiving in Amerika! Check hier ons artikel hierover over het ontstaan van deze feestdag!

Verkiezingen in oostenrijk

In Oostenrijk kiezen ze op 4 december een nieuwe president. Er zijn twee kandidaten: Alexander van der Bellen aan de linkerkant en Norbert Hofer aan de rechterzijde. Eerder dit jaar werd Van der Bellen al gekozen, maar werd de verkiezing ongeldig verklaard. Volgende week wordt er dus opnieuw gekozen. Er worden veel vergelijkingen gemaakt met de Amerikaanse presidentsverkiezingen: Hofer lijkt in zijn doen volgens sommigen op Trump.

Britse chef kok blijkt moordenaar

De 41-jarige chef kok Stephen Port is schuldig bevonden aan de moord op vier jonge jongens. Er is gebleken dat hij de jongens geld beloofde voor seks, ze vervolgens misbruikte en verdoofde en daarna vermoorde. Volgens de politie dumpte hij de slachtoffers op een kerkhof, en dit allemaal in een kleine straal van zijn huis. Bij sommige jongens schreef hij zelfs een neppe zelfmoordbrief. De politie wordt bekritiseerd op nalatigheid, ze zouden niet slim gewerkt hebben. Port wordt nu namelijk ook verdacht van de moorden op zestig andere jongens. Het onderzoek is in volle gang.

ZATERDAG

Dictator Cuba overlijdt op 90-jarige leeftijd.

fidel-alejandro-castro-ruz-63039_960_720

Fidel Castro, voormalig leider en dictator van Cuba is zaterdag overleden. De reacties verschillen: in Cuba zijn veel mensen diepbedroefd. In Miami, waar veel Cubanen wonen, wordt uitbundig feest gevierd. Volgens hen betekent dit een nieuwe periode voor Cuba, zonder onderdrukking.

Vlogger niet voor de rechter

De vlogger die we allemaal wel kennen als treitervlogger, Ismaïl Ilgun, wordt niet vervolgd. Hij moest namelijk in de rechtbank verschijnen omdat hij het Zaandamse raadslid Juliette Rot heeft bedreigd. Justitie heeft niks kunnen vinden van die bedreiging en seponeert daarom de zaak. Wel is het OM nog bezig met andere aanklachten tegen de vlogger.

 

ZONDAG

Aantal kinderen in belegerd gebied verdubbeld

Uit cijfers van Unicef is gebleken dat het aantal kinderen dat in belegerde gebieden in Syrië woont is verdubbeld. Het zijn er nu een half miljoen. Alleen al in Aleppo verblijven zo’n 100.000 kinderen. Unicef doet een oproep om de belegering te laten stoppen en humanitaire hulp toe te laten.

Fransen stemmen voor de voorverkiezingen

In Frankrijk openen vandaag de stembussen: ze mogen een kandidaat kiezen die de officiele conservatieve kandidaat wordt. Het gaat nu tussen oud-premiers François Fillon en Alain Juppé. Beide heren hebben veel dezelfde standpunten. Degene die vandaag wint mag het opnemen tegen Le Pen van het rechtse Front National en tegen iemand van een linkse partij.

WOW! immens huis van snoep in San Francisco

In de Amerikaanse stad San Francisco heeft het personeel van een hotel een huis van peperkoek gemaakt. Elk jaar doen ze iets bijzonders rond de feestdagen. Het huis heeft twee verdiepingen en is compleet eetbaar. Loopt het water je al in de mond?