Voor het eerst óóit staan er maar liefst 13 Nederlandse universiteiten in de top 200 van beste universiteiten ter wereld. Tenminste, in de lijst van het Times Higher Education magazine, en die mag je best serieus nemen. Vorig jaar stonden er nog 8 Nederlandse scholen op. De universiteit van Delft is Neerlands beste, zij staan 59e.

De Universiteit van Amsterdam (63), Wageningen Universiteit & Research (65) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (69) volgen kort achter elkaar. Delft is Wageningen en Amsterdam voorbij gegaan, dat waren vorig jaar nog de 2 beste Nederlandse vermeldingen in de lijst. In 2015 stond Wageningen als 47e het hoogste in de lijst. Tilburg Universiteit sluit, op de voorlaatste plaats, de Nederlandse rij af. Na het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland is ons kikkerlandje het best vertegenwoordigd in de lijst.

oxford-university

Voor de beste opleiding ter wereld moet je in deze prachtige gebouwen van Oxford zijn. (Foto: ox.ac.uk)

Voor de beste opleiding in de wereld moet je in Engeland zijn. Aan de Oxford University om precies te zijn. Het Amerikaanse California Institute of Technology en Stanford maken de top 3 vol. Wel wordt er verwacht dat de Aziaten zich gaan mengen in de top, omdat ze het in verre oosten veel geld in onderwijs gepompt hebben de afgelopen jaren. Dat zou kunnen betekenen dat veel West-Europese landen, waaronder wij, weleens wat plekjes kunnen gaan verliezen.

Wat wel opvalt is dat in een andere belangrijke lijst, namelijk die van QS World University Ranking, de Nederlandse universiteiten juist daalden. Moet jij nog kiezen waar je volgend jaar naartoe wil? Denk maar goed na over welke van deze lijsten je wil geloven.