Volgens onderzoek van OESO, een of andere economische organisatie, kunnen de tieners in ons land niet goed omgaan met geld. Het blijkt dat we hier achterlopen op veel andere Europese landen. Wat kunnen we er aan gaan doen?
Ruben de Regt
Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) is bezorgd maar de situatie is nog niet hopeloos. Volgens hun is het wel belangrijk dat geldzaken deel uit gaat maken van het onderwijs, daarmee bedoelen ze eerder dan de economie lessen die je op de middelbare school krijgt. Dat is echter niet het enige. Gabriëlla Bettonville van het Nibud zegt: ”Ouders vinden wij de eerste verantwoordelijken. Iedereen leert het meest van voorbeeldgedrag. Hoe doet je omgeving het? Daar wordt het meest naar gekeken en daar wordt het meeste geleerd.”
Vooruitgang op dit gebied zou goed zijn voor de toekomst. Dat is niet voor het vergelijken met andere landen, maar vooral omdat het belangrijk is voor jezelf dat je goed met geld om kan gaan. Daarbij bedoelen we niet dat je moet weten hoe je moet stacken en je money moet tellen. Het gaat er vooral om dat je later weet hoe je rekeningen moet betalen en rond moet komen. Gabriëlla Bettonville legt uit: ”Ik zou het niet zo zeggen: op vooruit willen gaan, maar educatie over omgaan met geld is in het algemeen heel belangrijk. Anders kunnen er ongelukken gebeuren in bijvoorbeeld het gebied van niet rond kunnen komen. Ook kun je de financiële problemen krijgen, dat kost de samenleving dan nog meer geld.”
Scamming
Dan is er ook nog zoiets als phishing mails en andere oplichterij. Op dat gebied scoorde we ook laag. Niet alleen volwassen maar juist ook tieners kunnen hiermee problemen krijgen. Volgens het Nibud weet een deel wel hoe ze er mee om moeten gaan en een deel weet het niet. Ook op dit gebied is het een combinatie van ouders, scholen en banken om te zorgen dat tieners hier geen slachtoffer van worden. Het is dus die combinatie die niet alleen aan tieners maar ook aan de ouders uit moet leggen hoe je hiermee om moet gaan.
Geldzaken beginnen letterlijk met het zakgeld. Kinderen krijgen dit vanuit huis mee. Nibud legt uit: ”Wij vinden financiële opvoeding van de ouders naar hun kinderen dus heel belangrijk. Ouders geven hun kind ook een fiets en ze leren hun kinderen hoe ze moeten fietsen. Zo zit het ook met geldzaken.”