Drie studenten uit Delft hebben iets bijzonders gedaan met duizend euro. In plaats van een lekkere vakantie naar de zon boeken met hun maandelijkse studiefinanciering, kochten ze een huis… in Amerika! Ze willen het huis duurzaam maken voor weinig geld.

Bob Hendrikx (22), Dominik Lukkes (23) en Ronen Dan (22) zijn drie studenten die hun opleiding Bouwkunde een jaartje stop hebben gezet. De drie jongens vonden hun studie niet uitdagend genoeg. Daarom besloten ze om niet door te studeren in Nederland, maar om een huis in Amerika kopen te kopen voor ‘maar’ duizend euro. Het huis staat in de grootste stad van de Amerikaanse staat Michigan, Detroit. Het is een leegstaand huis dat ze willen omtoveren tot een duurzaam huis.

Detroit

De studenten zeggen op de site van de NOS dat ze praktijkervaring misten bij hun studie. In Detroit waren veel leegstaande, goedkope panden, dus besloten de drie jongens om daar een pand te kopen en op te knappen. In stad Detroit staan veel huizen waar zwervers en junkies in hebben gewoond. Dat komt vooral doordat er veel huizen leegstonden door de rassenrellen uit 1967. Bij deze rellen was er een strijd tussen de blanke en Afro-Amerikaanse inwoners. Bij de rellen kwamen 43 mensen om het leven en het staat bekend als één van de meest dodelijke rellen uit de Amerikaanse geschiedenis. Na deze aanhoudende ongeregeldheden zijn veel mensen de stad uit gevlucht.

De studenten kozen voor Detroit, omdat deze stad het meeste indruk op ze maakte. In het gekochte huis vonden ze lege drankflessen en zelfs een kogel. Heftig!

Het project

Bob, Dominik en Ronen hebben grote plannen voor het duurzame huis en noemen het project The Motown Movement. Met het duurzame en zelfvoorzienende huis willen de jongens de mensen in Detroit helpen en meer kennis geven over duurzaamheid. Maar wat is een duurzaam huis? Dit betekent dat het huis kan voldoen aan onze woonbehoeften, maar wel op een manier zodat het goed is voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan het doorspoelen van de wc met regenwater. Dit zorgt voor een lagere water- en energierekening en dat maakt de mens weer blij.

Het huis zal er als volgt uitzien:

In de kelder willen ze een soort mini bibliotheek bouwen met computers en natuurlijk boeken. De begane grond is bestemd om workshops over duurzaamheid te geven voor inwoners van Detroit. Op de bovenste verdieping willen ze een gezin laten wonen die hun huis uitgezet zijn, omdat ze de rekeningen bijvoorbeeld niet konden betalen. Dit gezin willen ze een nieuwe kans geven en laten zien dat het anders kan.

Voor dit alles hebben de studenten al 80.000 euro aan donaties opgehaald, maar ze hebben nog veel meer nodig! Om dit project te laten werken hebben ze maar liefst 230.000 euro nodig, zodat ze volgend jaar in april van start kunnen! Als de Delftse studenten dan nog niet genoeg geld hebben opgehaald gaan ze alsnog, maar met een ander plan.