Het is vandaag Dag van de Arbeid en dat moet natuurlijk gevierd worden! Of, nou ja, eigenlijk niet. Dit is namelijk geen officiële feestdag in Nederland, terwijl veel andere landen gewoon vrij krijgen vandaag. Sterker nog, Nederland heeft in vergelijking met de rest van West-Europa de minste vrije (feest)dagen in het jaar. Dat bleek uit een onderzoek van Mercer uit 2014.

Femke Visser

Nederland telt, net als Groot-Brittannië, acht officiële feestdagen in het jaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dagen als kerst, pasen en nieuwjaarsdag. Dit is eigenlijk best wel weinig als je het met de rest van West-Europa vergelijkt. Finland heeft de meeste officiële feestdagen, namelijk vijftien. Na ons en de Britten hebben Ierland en Duitsland de minste feestdagen, namelijk allebei negen.

Alsof dat nog niet genoeg is heeft Nederland, samen met een aantal andere landen, ook de minste wettelijke vakantiedagen van West-Europa. Wettelijke vakantiedagen zijn het aantal vakantiedagen per jaar dat je werkgever jou volgens de wet verplicht is te geven. In Nederland zijn dit er twintig. Groot-Brittannië komt hier het beste vanaf, met maar liefst 28 wettelijke vakantiedagen, wat dus net zo lang is als de maand februari.

Bron: Business Insider

Finland komt met 39 vrije dagen per jaar, ruim vijf weken, het beste uit de bus. Maar zijn wij er in Nederland met 28 dagen dan echt zo slecht aan toe? Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je komt te werken later, maar de meeste werkgevers geven wel meer vakantiedagen dan het wettelijk minimum.

Waarom wij minder nationale feestdagen hebben dan de andere landen in West-Europa is waarschijnlijk gewoon een kwestie van pech. Kennelijk hebben we gewoon niet zoveel te vieren. Wel is te verklaren waarom er weinig naar de Dag van de Arbeid wordt omgekeken in ons land. Voordat Willem-Alexander de troon besteeg vierden we Koninginnedag op 30 april. Omdat deze dag zo kort voor 1 mei valt viel de Dag van de Arbeid een beetje in het niet.