Nederland krijgt er 100.000 vierkante meter aan dubieuze schiereilanden bij. Vooral het eiland Presqu’île de L’llal is dubieus omdat er heel wat donkere praktijen plaatsvinden. Drugsgebruik, naaktlopers en illegale feesten.

Nederland krijgt twee schiereiland en geeft België daar één kleiner schiereiland voor terug. Deze week zijn de koning van België en zijn vrouw op staatsbezoek in Nederland. Vandaag staat het tekenen van een verdrag over een grenscorrectie in Limburg op het programma. De schiereilanden zijn in 1961 door een fout bij het verkeerde land terechtgekomen. De maas werd toen rechtgetrokken, maar niemand gaf om hoe de grenzen zouden lopen. Hierdoor konden de eilanden bij het verkeerde land terecht komen. Dit is een probleem omdat het moeilijk werd voor de politie om op de eilanden te komen. De Belgische politie moest over het water naar Presqu’île de L’llal komen. Ze moesten eerst de toestemming vragen aan Nederland om überhaupt op het eiland te komen. Hierdoor liep het vaak uit de hand. Het eiland werd een ontmoetingsplaats voor homo’s die daar seks hadden, er werden feesten georganiseerd en er werd veel drugs gebruikt. Een aantal jaren geleden spoelde er zelfs een lijk aan. Nederland krijg de schiereilanden Presqu’île de L’llal en Presqu’île d’Eijsden  in ruil voor Presqu’île Petit Gravier.

De Schiereilanden zijn officieel natuurgebied waar je bijvoorbeeld kan wandelen. Dat wandelen is nu alleen moeilijk, aangezien je niet weet wat je op de eilanden kan verwachten. Dit moet met deze ruil gaan veranderen. Omdat de Nederlandse politie dan makkelijker kan ingrijpen dan de Belgische politie nu kan. Het verdrag moet nog wel worden goedgekeurd door beiden parlementen en dan zal de ruil op 1 januari 2018 echt worden uitgevoerd.