Een stoer pak, brute handschoenen en een dikke uitlaat. Heb jij het motorvirus ook al te pakken? Je bent niet de enige. In 2016 is 47 procent meer jongeren geslaagd voor hun motorrijbewijs dan in 2014, meldt BOVAG naar aanleiding van de cijfers van het CBR.

Rosalie Schraven

Na de nieuwe regeling in 2013 voor jongeren die hun motorrijbewijs wilde halen, waren er voor een tijdje minder jongeren die dat ook daadwerkelijk deden. Nu staan de jongeren weer in de rij. Van de Nederlanders tot 25 jaar die geen motorrijbewijs hebben, willen 4 op de 10 deze wel halen. Voor het derde jaar op rij nam ook de verkoop van motorfietsen toe, er is 11,4 procent meer aan motoren gekocht dan vorig jaar.

Proefritje zonder rijbewijs

Deze cijfers zijn gepubliceerd in aanloop naar de jaarlijkse MOTORbeurs Utrecht, die vanaf morgen tot en met 26 februari te bezoeken is in de Jaarbeurs. Dit is de grootste motorbeurs van Europa die jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers trekt. Hier kun je motoren en bijbehoren vinden, maar er zijn ook shows en je kunt zonder rijbewijs toch een ritje maken bij de Try The Bike-actie.

“De algemene doelgroep van de beurs veroudert”, meent Melanie Ferranti, woordvoerder van MOTORbeurs Utrecht. “Daarom doen we er veel aan om ook jongeren te trekken. Dit jaar is er bijvoorbeeld voor het eerst een parcours om lichtere motoren te testen (waar jongeren onder de 24 jaar eerst op moeten rijden). We vinden het dus hartstikke leuk dat nu blijkt dat weer meer jongeren hun motorrijbewijs hebben gehaald.”

En omdat we stiekem allemaal hopen dat motorrijders op hun muil gaan als ze weer eens met 180 kilometer per uur voorbij komen razen, hier een leuke compilatie.