Je bent wat je eet, zeggen ze wel eens. En zeg nou eerlijk, je wil toch liever een gezond stuk groente zijn dan zo’n met-vet-volgezogen-frikandel? Naast dat je de vetrolletjes wegtraint kun je ook sleutelen aan wat je per dag in je giechel gooit. Zo’n dieet kan je goed op weg helpen, maar wanneer is zo’n dieet nou echt nodig? TMI vroeg het aan diëtiste Shari Groot.

Hey Shari, waarom is diëten nou goed voor de mens?

“Het is goed om op vaste tijden op de dag te eten, en ook gevarieerd. Op die manier krijg je voldoende voedingstoffen en vocht binnen. Een dieet is een goede manier om niet te veel of te weinig te eten.”

Dat klinkt al goed! Uit wat voor soort diëten kunnen we kiezen?

“Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten diëten die je kan volgen, zoals het low-carb dieet (weinig koolhydraten), het oerdieet (natuurlijke voeding), het eiwitrijk-dieet en het Cambridge-dieet (calorie-arme afslankmaaltijden). Tegenwoordig volgen mensen ook voedinghypes, zoals het eten van glutenvrije producten of superfoods. Zelf raad ik mensen aan om niet alleen een gezond en gevarieerd eetpatroon aan te nemen, maar dat ook past bij hun leefstijl, leeftijd en hun voorkeur van eten. Je dieet is gezond wanneer je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt, maar ook genoeg water. Je kunt voor voldoende variatie zorgen door iedere dag ander soort vlees te eten en veel verschillende soorten groente en fruit te eten. Bij mensen met een te hoog cholesterol, diabetes of een hoge bloeddruk is het goed om producten in het dieet te stoppen die de klachten verminderen.”

Is het oké om tijdens de middelbare school te diëten?

“Het komt voor dat scholieren op dieet gaan, maar dat kan ook komen omdat diegene met een eetstoornis kampt. Dat komt dan voort uit de angst om dik te worden of een vertekend lichaamsbeeld. Eigenlijk is een dieet in die leeftijd alleen nodig wanneer er sprake is van overgewicht. Dat hoeft dan niet meteen een heel streng dieet te zijn, maar gewoon het vervangen van suikerrijke en bewerkte producten met gezonde alternatieven. Voedsel dat zo min mogelijk is bewerkt is het beste om mee te diëten. Het kan voorkomen dat ouders (on)bewust hun kinderen meenemen in hun dieet. Kinderen kunnen op die leeftijd het eetgedrag van hun ouders kopiëren en daardoor ook zelf lijngericht gaan eten. Hierdoor kunnen ze belangrijke voedingstoffen missen.”

Wat voor voedingsstoffen?

“Op de middelbare school zijn veel nog in de groei en ontwikkeling, en in de puberteit verandert er veel in het lichaam. Bij jongens neemt de botmassa toe en ontwikkelen ze meer spiermassa, meisjes meer (gezonde) vetmassa. Voedingsstoffen die de groei ondersteunen zijn eiwitten, calcium en ijzer. Eiwitten zitten in producten als vlees, vis, melk, kaas, eieren, brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Calcium zit in producten als melk, kaas, groenten, noten en peulvruchten. IJzer zit in producten als vlees (vooral rund- en lamsvlees), volkorenbrood, volkorenpasta en peulvruchten. Om ijzer goed te kunnen opnemen speelt vitamine C een grote rol. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer makkelijker wordt opgenomen in het lichaam. Het is aan te bevelen om bij een maaltijd voldoende groenten of fruit te nemen waar veel vitamine C in zit. Van je dertiende tot en met je achttiende komt het weleens voor dat er ongezond en onregelmatig wordt gegeten, en hierdoor kan de voeding weinig vitamines en mineralen bevatten. Kinderen en pubers in deze leeftijd moeten vooral gezonde basisproducten kiezen zoals volkoren brood, groenten, fruit en zuivel.”