New York Fashion Week heeft het stokje alweer overgegeven aan de fashionista’s in Londen, maar de modeshows in de Big Apple laten een onuitwisbare indruk achter. Niet alleen de prachtige collecties van verschillende ontwerpers vormden namelijk het gesprek van de dag, maar ook de politieke inmenging staat in ons geheugen gegrift. Modehuizen als Calvin Klein, Prabal Gurung en Creatures of Comfort raakten Donald Trump recht in het politieke hart.

Indra Jager

Trump was nog maar net bekomen van het feit dat verschillende ontwerpers First Lady Melania Trump niet in hun creaties wilden heisen, of hij kreeg tijdens de modeweek in notabene zijn thuishaven een nieuwe shock te verduren. Zo verschenen er al sterk politiek gekleurde berichten naar aanleiding van het event, stuurden modelabels als Christian Siriano en Creatures of Comfort modellen met shirts met anti-Trumpslogans het podium op en schalde er tijdens de show van Calvin Klein ‘This is not America’ van David Bowie uit de speakers.

Modehuis Prabal Gurung deed daar nog een schepje bovenop door voor meer diversiteit op zowel de catwalk als de front row te kiezen. Daarnaast eindigde haar modeshow met statement tees waarop ‘Future is Female’, ‘I count’ en ‘3 million’ stond. Op de runway liepen onder andere topmodel Bella Hadid, die haar politieke voorkeur al eerder uitte met een protest tegen Trumps ‘muslimban’, en Sara Sampaio. De tekst op het T-shirt van het laatste model zorgde voor veel ophef. Er viel namelijk ‘I am an immigrant’ op te lezen.

De Mexicaanse ontwerper Raul Solis stak zijn mening al helemaal niet onder stoelen of banken. Hoewel de leuzen van de eerder genoemde designers misschien nog anders geïnterpreteerd kunnen worden, is dat bij de collectie van Solis haast onmogelijk. Zijn ontwerpen bestaan uit jurken zonder achterkant, waarbij de aandacht gaat naar het ondergoed met teksten als ’Fuck your wall’ en ‘No ban no wall’.

Dat NYFW een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten, bewijst het shirt dat Sara Sampaio voor Prabal Gurung droeg wel. Naar aanleiding hiervan hebben 81 invloedrijke mensen uit de modewereld de handen ineengeslagen met W Magazine. De bekende modellen, fotografen, ontwerpers en stylisten benadrukken in een video dat hun roots niet in Amerika liggen door de tekst ‘I am an immigrant’ te herhalen. In de video zien we onder andere onze eigen Doutzen, maar ook Adriana Lima, Jourdan Dunn en Philip Limm komen aan het woord. Diane von Furstenberg eindigt het filmpje en benadrukt hoe goed Amerika haar ontvangen heeft.

Bekijk de video van W Magazine hieronder. Vind jij mode oppervlakkig?