Barbara Vollebregt (23) en Fatima Warsame (23) wonnen het CampusDoc Filmfestival met de aangrijpende documentaire Breaking Borders. Hierin brachten ze een deel van het leven van de Libanese LHBT’er Ibrahim Mokdad in kaart, die zijn thuisland en familie ontvluchtte. Wij spraken Barbara. “Ik kwam Ibrahim online tegen. Hij zei: “Help me, ik word gediscrimineerd.” Toen dacht ik: hier moeten Fatima en ik een documentaire over maken.”

Indra Jager

Ibrahim vluchtte naar Duitsland omdat hij in Libanon niet kon zijn wie hij is. “Het is daar niet normaal om homo te zijn”, vertelt hij in de documentaire. Het breekpunt kwam voor hem op het moment dat hij door vijf grote mannen uit zijn bed werd gelicht en naar het politiebureau werd gebracht, omdat zijn ouders hem hadden aangegeven voor een nep-incident. “Mijn familie dacht dat de gevangenis een man van me zou maken.”

In de gevangenis werd Ibrahim vervolgens de eerste anderhalf jaar van zijn straf minimaal drie keer per week verkracht. “Op een gegeven moment was ik zo down dat ik mijn kamer rondkeek en ik een fles schoonmaakmiddel zag staan. Ik dacht: ik ben liever dood dan dat ik hier nog langer zit.” Ibrahim dronk de fles leeg en werd vijftien dagen later wakker uit een coma. Hij besloot naar Duitsland te vluchten.

Hoe kwamen jullie op het idee voor de documentaire?

Barbara: “Voor het vak Buitenland op de School voor Journalistiek in Utrecht maakte ik een reportage over de situatie van LHBT-vluchtelingen in Duitsland. Vluchtelingen die lesbisch, homo-, biseksueel of transgender zijn. Daar was de stroom van vluchtelingen toen namelijk extreem groot. Online zocht ik naar mensen die ik daarvoor zou kunnen interviewen, tot ik Ibrahim tegenkwam. Hij zei: “Help me, ik zit in een asielzoekerscentrum waar ik word gediscrimineerd. Kan jij mij helpen?” Toen dacht ik: hier moeten Fatima en ik een documentaire over maken. Wij zijn allebei namelijk heel geïnteresseerd in genderdiscriminatie (discriminatie op basis van geslacht), dus dit was ons op het lijf geschreven.”

Wat vindt Ibrahim van de film?
“Hij gaf ons gelukkig veel creatieve vrijheid, omdat ik hem al eens had gesproken en zijn vertrouwen had gewonnen. Toen hij de film voor het eerst zag, heeft hij hem vijf keer bekeken. Hij vond het echt geweldig en gaf ons het grootste compliment dat we konden krijgen; hij zei dat we een groot deel van zijn leven in kaart hadden gebracht. Hij werd zelfs emotioneel.”

“Tijdens het maken van de opnames hebben wij ook contact gezocht met de familie van Ibrahim. Voor het eerst sinds de vlucht heeft hij toen zijn vader en zus gesproken. Heel confronterend voor hem, want zij hopen nog steeds dat hij in het ‘ideale plaatje’ gaat passen; dat hij een vrouw vindt en daar een kind mee krijgt. Hij wordt dus nog steeds niet geaccepteerd en dat zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven.”

In hoeverre wordt hij in Duitsland tegenwoordig wel geaccepteerd?
“Ibrahim voelt zich vogelvrij en gaat een boek schrijven over zijn ervaringen. Hij voelt zich in Duitsland echt als een vis in het water en heeft veel vrienden om zich heen, die hij zijn familie noemt.”

Nu, een jaar later, is Ibrahim een uitgesproken LHBT-activist en helpt hij andere vluchtelingen zoals hij zelf geholpen had willen worden toen hij in Duitsland aankwam.

Bekijk ‘Breaking Borders’  HIER op Vimeo.