Tussen Kerstmis en Oud & Nieuw staat thuis waarschijnlijk elke avond de tv op darts. Een paar veel te dikke meneren jagen pijltjes in een bord met veel te kleine vakjes. En dat allemaal met 1 doel: de finale te winnen op 2 januari. Maar als je vader thuis wéér naar RTL 7 kijkt, moet je wel mee kunnen praten. Daarom zetten we hier de grootste kanshebbers op een rijtje.

Michael van Gerwen
De beste darter van 2016: Michael van Gerwen. De Kale Sloopkogel won dit jaar 25 titels en was bijna onoverwinnelijk. In 2014 won MvG het WK, maar de afgelopen 2 jaar ging de prijs naar Gary Anderson. Toch mogen we verwachten dat Mighty Mike zichzelf naar de finale gaat gooien.

Darren Webster
De man die het hoogste gemiddelde gooide op dit WK tot nu toe: Darren Webster. De Engelsman gooide in de 2e ronde – tegen Simon Whitlock – een gemiddelde van 104.64. Die score wordt gemeten over 1 beurt, waarin je 3 pijlen het bord in mag jagen. Met 1 pijl kan je maximaal 60 punten halen. Webster werkte zich door een schitterend gemiddelde op tot kanshebber voor de titel.

Adrian Lewis
De man die het afgelopen jaar in de finale van het WK stond, maar verloor van Gary Anderson. Toch won de 31-jarige darter het grootste toernooi al 2 keer. Momenteel staat hij op de 5e plek van de PDC-ranglijst. De PDC is de hoogste dartbond, een soort FIFA bij het voetbal.

Raymond van Barneveld
Een outsider voor de titel. De 49-jarige darter pakte al 4 keer het WK, maar de laatste keer was in 2005. Barney lijkt een beetje voorbij gestreefd door een nieuwe generatie. Als hij in de 2e ronde wint van Alan Norris, komt hij daarna Lewis tegen. De oude garde tegen de nieuwe darters.

Phil Taylor
Phil Taylor kunnen we omschrijven als de opa van het setje. De 56-jarige Engelsman is tevens de allerbeste darter ooit. The Power pakte 16 wereldtitels, waarvan 8 op rij. De laatste jaren wint Taylor iets minder prijzen, maar hij heeft een tactiek om toch dit WK te pakken. “Ik heb een gigantische kans om dit toernooi te winnen. Ik doe iets nieuws, iets waardoor ik veel beter aan het darten ben, maar ik zeg pas na het toernooi wat het is.”

Gary Anderson
The Flying Scotsman zal dit jaar proberen zijn titel te verdedigen. Gary Anderson is namelijk de WK-winnaar van 2015 en 2016. Hij staat 2e op de PDC-ranglijst (achter Van Gerwen), maar op het WK stijgt hij altijd boven zichzelf uit.  De 46-jarige Schot gaat hoogstwaarschijnlijk weer ver komen op dit toernooi.

Peter Wright
Een van de mooiste figuren uit de dartwereld: Peter Wright. Met een gekleurde hanenkam, een slang op zijn hoofd en gekke kleren komt hij het podium op. Misschien omdat-ie gek is, misschien omdat hij zijn tegenstander wil afleiden. Als dat het is, werkt het wel: Snakebite staat 3e op de PDC-ranglijst en stond in 2014 in de finale van het WK. Dit jaar wil Wright de titel wél een keer pakken.

Jelle Klaasen
Nog een outsider voor de titel: Jelle Klaasen. Jaren dartte hij in de schaduw van Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen, maar dat is nu anders. The Cobra lijkt tegenwoordig meer kans te maken op een titel dan Barney. De 32-jarige Klaasen is uit de schaduw van zijn voorgangers gestapt en laat nu zien wat hij kan. Vorig seizoen stond hij nog in de halve finale van het WK en op de ranglijst staat hij al hoger dan Van Barneveld.