Van vrijdag tot en met zondag wordt er volop gestreden op en in de sportvelden, -banen en -baden. Sportgek Brian Vesseur vertelt elke week wat hem opviel tijdens het sportweekend.

Hij had er een jaartje voor nodig, maar nu lijkt José Mourinho een superelftal te hebben gecreëerd. Het huidige Manchester United zit vol met beesten die niet van de bal te krijgen zijn. En dat zie je nu al terug aan de resultaten: twee keer werd er in de Premier League met 4-0 gewonnen.

Brian Vesseur

De Portugese coach kocht de afgelopen twee zomers alleen maar gasten van minimaal  1.85 bij twee.. Denk aan Paul Pogba, Romelu Lukaku, Nemanja Matic en ook Victor Lindelöf, die het momenteel moet doen met een plek op de bank. De kosten voor deze vier spelers? 270 miljoen euro. De gemiddelde lengte van de heren mag er ook zijn: 190,5 cm.

Tussen de beren loopt een vreemde eend in de bijt

Tussen de beren loopt een vreemde eend in de bijt: Juan Mata. De Spaanse baltovenaar is 1 meter 70 en daarmee de kleinste van het stel. De middenvelder staat in de basiself om de ballen op maat naar de flanken te versturen of Romelu Lukaku van een panklare voorzet te voorzien.

Het is dan ook opvallend om te zien dat vijf van de acht gescoorde doelpunten vielen nadat hij werd gewisseld. De ene keer – tegen West Ham United – verliet Mata na 76 minuten het veld. Marouane Fellaini (194 cm) kwam voor hem in het veld en prompt werd er nog twee keer gescoord. Ook uit tegen Swansea City kwam de lange Belg er een kwartier voor tijd in voor Mata. Manchester United scoorde vervolgens in de 80e, 82e én 84e minuut.

Mata out, Fellaini in?

Het plan van Mourinho lijkt te werken: hoe langer de basiself, hoe meer kans op resultaat. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de boomlange Fellaini in het elftal komt voor Mata.