Cristiano Ronaldo pakte in de afgelopen week 2 prijzen: de Gouden Bal en het WK voor clubs. Prijzen die alleen voor de grootste spelers zijn weggelegd. Dat zijn ook de spelers die het meeste aandacht krijgen. Naast de prestaties op het veld, willen we van Ronaldo meer horen. Of je hem nou leuk vindt of niet: je wil dingen over hem weten. Er staat constant druk op de 31-jarige Portugees, vooral vanuit de media. We gaan eens kijken hoe druk zo’n jaar van Ronaldo nou eigenlijk is. Dit was 2016 in de ogen van Ronnie:

Is Ronaldo homo?
Badr Hari kwam de afgelopen tijd veel in het nieuws, vanwege zijn gevecht met Rico Verhoeven. Maar ook aan het begin van het jaar was de vechtsporter een hitje in de media. Badr werd namelijk veel gezien met Ronaldo. Waren de 2 topsporters een stelletje? Het was ooit echt een belangrijke vraag in de sportwereld, ja…

De aandacht gaat toch weer naar…
In april werd er een foto in de kleedkamer van Real Madrid gemaakt, na de overwinning op FC Barcelona. Ronaldo had alleen nog een onderbroek aan en leek al zijn spieren aan te spannen. Ondanks dat er meerdere spelers van De Koninklijke waren die met een ontblote torso op de foto stonden, ging de aandacht naar hem.

Eerste titel
Aan het eind van het voetbalseizoen – in mei dus – werden de prijzen verdeeld. Waar Barça de sterkste was in de Spaanse competitie, streden Real Madrid en Atlético Madrid om de Champions League. Real bleek de sterkste na strafschoppen (na 120 minuten 1-1), doordat Ronnie de winnende pingel binnenschoot.

Europees kampioenschap
De zomer stond in het teken van het EK. Ronaldo moest – als beste voetballer van de wereld – nu toch wel eens een prijs met zijn land gaan winnen. Hetzelfde gold voor Lionel Messi, de grootste concurrent van Cristi. Hij kreeg vlak voor het EK de kans om het Zuid-Amerikaans kampioenschap te winnen, maar verloor met Argentinië van Chili. Na de verloren finale kondigde hij zelfs zijn afscheid aan als international. De druk werd extra hoog voor Ronaldo: nu moet het gebeuren.

Het moment van de waarheid: Portugal speelde de finale tegen gastland Frankrijk. Dit is voor Ronaldo dé wedstrijd om zich te onderscheiden van Messi. Het eindigde voor de superster in een blamage: hij viel na 25 minuten geblesseerd uit en werd gewisseld voor Ricardo Quaresma. Toch trok Portugal in de verlenging aan het langste eind. Eder scoorde na 109 minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. De titel was binnen voor Portugal en Ronaldo. (En Messi besloot toch weer international te worden).

Daten met pruik
Ronnie stond met zijn blessure een tijdje aan de zijkant. Even geen minuten voor Real Madrid. Die tijd gebruikte hij om even lekker te daten. Dat doet Cristiano vermomd: petje op, zonnebril op en zelfs een pruik? Lastig, maar het leven van een wereldberoemde superster is blijkbaar niet altijd makkelijk.

Geruchten over belastingfraude
Terwijl Ronaldo weer minuten aan het maken is – in het maagdelijk witte shirt van Real – komen er weer nieuwe geruchten over hem naar buiten. Zo zou de Portugees hebben gefraudeerd met belasting, zoals we eerder ook van Messi hoorden. Nog steeds is er niet veel duidelijk over de zaak. Iets anders wordt wel duidelijk: er is elke dag wat nieuws over Ronaldo te vertellen.

Strijd tegen Messi
Er is een jarenlange strijd gaande tussen Messi en Ronaldo. Niet alleen over het aantal titels dat ze met hun clubs/landen pakken, maar ook over de Gouden Bal. Of de Ballon d’Or, hoe je het noemen wil. In 2015 was de stand 5-3 voor Messi qua Gouden Ballen. Maar Ronnie pakte dit seizoen de grote titels (CL en EK), terwijl Messi met Barça ‘slechts’ nationale titels won. Dus kreeg de 31-jarige aanvaller voor de 4e keer in zijn carrière de titel uitgereikt. Stand: 5-4.

Ook het WK
In december speelde Ronaldo met Real ook nog om het WK voor clubs. In de finale versloeg de Spaanse club Kashima Antlers na verlenging. De Japanse club kon niet voorkomen dat Ronaldo een hattrick maakte.

Wat een jaar voor Ronaldo, alweer. Het is enorm knap hoe de vedette zich zo groot kan houden, terwijl er zoveel om hem heen gebeurt. George Best, ooit zo groot als Ronaldo nu, vond zijn uitweg in drugs en vrouwen. Diego Maradona en de Braziliaanse Ronaldo bleken emotionele eters. Maar Cristiano Ronaldo vindt zijn uitweg in de sportschool, Instagram en dure auto’s. Best een prestatie, toch?