Studeren in het buitenland? Dat is dan 14.000 euro, alsjeblieft. Maar ja, wie kan dat zomaar ophoesten? Verschillende studentenorganisaties spreken samen met de VVD, D66 en PvdA over de mogelijkheden om geld lenen voor een studie in het buitenland gemakkelijker te maken.

 Collegegeld in één keer overmaken, vaak nog meer dan voor een Nederlandse studie, een kamer huren, eten en drinken betalen… studeren in het buitenland kan een duur grapje zijn. Zeker omdat het geld dat je in Nederland kunt lenen, en het eventuele collegegeldkrediet dat je krijgt, maandelijks op je rekening gestort wordt. Tja, hoe ga je dat oplossen?

Volgens de drie partijen en de studentenorganisaties moet het allemaal veel flexibeler kunnen. Studeren in het buitenland moet toegankelijker worden. Bijvoorbeeld: als je je collegegeld in een keer moet betalen, dan moet je dit kunnen aangeven. Daarnaast vinden ze dat het collegegeldkrediet omhoog moet, omdat het collegegeld in het buitenland vaak duurder is dan in Nederland. Dat staat onder andere in het plan dat vandaag besproken wordt.

Aan het begin van het schooljaar liet Minister Bussemaker al weten dat ze wil dat er meer Nederlandse studenten in het buitenland gaan studeren. De partijleden zijn het met haar eens. “Niet iedereen heeft ouders die het geld kunnen voorschieten,” volgens kamerlid Paul van Meenen (D66). De partijen willen studenten juist stimuleren om in het buitenland te gaan studeren, omdat het belangrijk is voor hun ontwikkeling en kans op de arbeidsmarkt.

Simone van Hugten (22) gaat in het nieuwe jaar een halfjaar aan City University in Londen studeren. Een dure stad, ze zegt het zelf. Maar daar heeft ze dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen voor genomen. “Ik heb mijn stufi, mijn kamer in Utrecht wordt in die periode onderverhuurd en ik zal de Erasmusbeurs (voor studeren binnen Europa) iedere maand ontvangen. Ook heb ik de hele zomer gewerkt bij de IKEA om te kunnen sparen en steunen mijn ouders en opa en oma me financieel,” somt te op.

Simone van Hugten

En wat ze nu gaat doen om het probleem op te lossen? Niets. Ze maakt zich eigenlijk niet echt zorgen over de financiën voor het aankomende half jaar. Maar Simone heeft dan ook niet het collegegeld-probleem, waar de Kamerleden nu over vergaderen. “Dat hoef ik niet in een keer over te maken. Hogeschool Utrecht heeft een heleboel partneruniversiteiten over de hele wereld, waaronder City University. Je hoeft dan alleen je collegegeld te betalen zoals je dat in Nederland ook doet (helemaal of in termijnen). “

Ze heeft goed berekend wat haar kosten gaan zijn. “Ik wist al snel dat ik naar Londen zou gaan, en dat het een hele dure stad is, dus hier kon ik rekening mee houden.” Ze is gaan werken en sparen en wordt financieel gesteund door haar familie. Er zijn heus wel lastige bijkomstigheden- “Tuurlijk, ik moet een keer huur en een keer borg betalen.”- maar dat is toch eigenlijk heel normaal?