Vandaag mochten we het irritante geluid weer horen om stipt 12 uur: het luchtalarm. Dat geluid, dat moet toch anders kunnen? Dat vond minister Ard van der Steur ook.

In heel Nederland staan bijna 4000 luchtsirenes die ons elke eerste maandag van de maand eraan herinneren dat ze bestaan. De sirene heeft een hele belangrijke functie en we zouden niet zonder kunnen wanneer het nodig is. Op elke eerste maandag van de maand, en dus vandaag, worden de sirenes 1 minuut en 26 seconden lang getest om te zien of alles nog goed werkt. Dat is logisch. Op de site van de Rijksoverheid wordt ook uitgelegd dat ze worden getest, zodat we allemaal zeker weten dat we het geluid herkennen wanneer er een ramp gaande is en weten dat er gevaar dreigt.

Maar aan het irritante geluid gaat een einde komen! Óke, wel pas in 2020, maar hé! We komen er wel! Minister Ard van der Steur, die gaat over justitie en veiligheid, heeft dit besloten. De reden: er zijn genoeg andere manieren om ons te waarschuwen. Het is de bedoeling dat de luchtalarmen worden vervangen door geluidswagens, NL-Alert voor op je smartphone en social media. Zo kom je namelijk via de app niet alleen te weten wat er aan de hand is, maar ook wat je ertegen moet doen.

De juiste beslissing

Voor ons is de smartphone niet weg te denken en is dit een chille oplossing, maar hoe zouden onze opa’s en oma’s erover denken? Sommigen ouderen zijn heel goed met de smartphone en social media, maar anderen wat minderen. Vind je het een goed idee dat de luchtalarmen weg gaan, of is het misschien een beetje riskant? We hebben in ieder geval genoeg tijd om het onze opa’s en oma’s te leren. We moeten het namelijk nog een kleine 3 jaar doen met het maandelijkse geluid, maar de NL-Alert app is gelukkig nu al te downloaden.