Je moet niet alles geloven wat je op televisie ziet. De reclames van verschillende producten laten een fantastische versie van hun product zien, terwijl het soms niet allemaal zo mooi is. In de voedselindustrie kijken producenten niet neer op een leugentje om bestwil, om zo hun product te verkopen. En ja, dan heb je kans om de Liegebeest Award te winnen.

De Liegebeest Award is een ‘prijs’ die Stichting Wakker Dier jaarlijks uitreikt aan het bedrijf dat voor de campagne van haar dierlijke producten liegt over de kwaliteit. Dit jaar zijn er vijf bedrijven genomineerd voor de Liegebeest Award: Unox vanwege hun Bierbommetjes, zuivelmerk Den Eelder, vismerk The Sea & We en het kalfsvlees van Vitel-oké. Alle bedrijven zouden volgens Wakker Dier liegen over de diervriendelijke en duurzame manier waarop hun producten gemaakt worden. Eerst stond supermarkt Lidl ook tussen de genomineerden vanwege het gebruiken van ongezonde, snelgroeiende kippen. Eerder deze maand beloofde Lidl dat ze dat zouden aanpassen, waardoor ze werden geschrapt uit de wedstrijd.

liegebeest

De Liegebeest verkiezing doet jaarlijks een hoop stof opwaaien. (Foto: wakkerdier.nl)

 

Het winnen van de award is natuurlijk slechte reclame voor je bedrijf. Zo won fastfood-keten KFC vorig jaar de award omdat ze op hun website de slogan “Don’t Worry, Eat Happy” hadden staan, terwijl het bedrijf plofkippen gebruikt. KFC liet weten dat ze het oneens waren met de uitslag, en liet weten dat ze hun vlees goed controleren. Gelukkig zorgt de prijsuitreiking ook voor positieve ontwikkelingen. Twee andere genomineerden van vorig jaar, Duroc d’Olives en Friberne (varkensproducten), lieten weten hun promotiemateriaal aan te passen. Op de verpakkingen stonden plaatjes van varkens in de wei, terwijl de gebruikte varkens niet buiten de stal komen. Ook veel andere bedrijven die ooit genomineerd waren hebben uiteindelijk hun campagne aangepast of zijn een onderzoek gestart naar de diervriendelijkheid van hun product.

Je kunt alleen vandaag nog (27 september) stemmen op de Liegebeesten! Dat kan hier.