Opmerkelijk nieuws volgt het bericht van eerder deze week op: LAKS doet helemaal niet mee met de Tweede Kamerverkiezingen! Het was een stunt van de scholierenorganisatie om aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs.

Maxime Vernooij

Maandag liet het LAKS, na een grootse aankondiging, weten dat ze tien mensen verkiesbaar zouden gaan stellen tijdens de verkiezingen op 15 maart. Dat was ongewoon en opmerkelijk nieuws, maar volgens Jasmijn Bleijlevens van LAKS zou het “tijd zijn om de klokken te luiden.” De organisatie had geen vertrouwen meer in de huidige politiek, dus wilden ze het heft in eigen handen nemen. Dat vertelde Jasmijn maandag nog aan TMI. Gisteren bleek dus dat dat een leugen was.

Maar is de stunt nou geslaagd of niet… De hele actie was bedacht om de aandacht te trekken van politiek Den Haag. Volgens het LAKS hebben leerlingen namelijk niet de vrijheid om hun eigen keuze te maken op de middelbare school. Ook heeft de organisatie moeite met de regels rondom de rekentoets en maken ze zich zorgen over de toekomst van studenten. “Het grootste probleem is dat scholen er alleen maar op gefocust zijn dat de leerlingen moeten slagen,” zei Jasmijn maandag. En dat zou dus moeten veranderen. Met deze actie hoopten ze op aandacht voor de problemen. Dat hebben ze gekregen ook.

En juist daarom zijn sommige media boos op de organisatie. Ze vinden dat het LAKS een grote fout heeft gemaakt. Zo zei hoofdredacteur Marcel van Lingen van het ANP: “Het LAKS heeft zich gediskwalificeerd als bron. Daar houden we vanaf nu rekening mee.” De hoofdredactie van de NOS schreef een brief aan Sven Annen. Hij is de voorzitter van de organisatie.

De brief van de NOS

In de toekomst zal het LAKS dus niet meer zomaar als betrouwbare bron gezien worden. Dat is schadelijk voor het imago van de organisatie, al leek Annen daar in eerste instantie niet zo mee te zitten. Tijdens de persconferentie gistermiddag liet hij weten: “We hadden negatieve reacties ingecalculeerd. Maar we zagen dit als een laatste redmiddel dat we helaas moesten doen. Er zit een doel achter.”

Maar daar kwam hij later in een open brief op terug. “Veel mensen nemen ons dit kwalijk. Dat begrijpen wij ook volkomen, en in alle eerlijkheid hebben wij de ophef die is ontstaan toch een beetje onderschat. Wij hebben niemand willen bedriegen, en het is nooit onze intentie geweest om het vertrouwen in ons  of de media te beschadigen,” schrijft Annen.

Volgens het LAKS hebben ze wel iéts bereikt met hun actie. Dat is ook maar te hopen, zoveel media-aandacht als de afgelopen dagen zullen ze vast niet snel meer krijgen.