Steeds meer mensen gebruiken wel eens lachgas en dat is gevaarlijker dan je denkt. Dat zeggen de onderzoekers van het Trimbos Instituut en het Bonger Instituut. Zij deden onderzoek naar de partydrug en kwamen tot de conclusie dat lachgas helemaal niet zo onschadelijk is als we met z’n allen dachten.

Stan Marks

Mocht je nou denken: “Lachgas, daar moeten we toch heel hard van lachen?”, kom dan onder die steen vandaan en dan leggen we het even snel uit. Anders dan de naam doet vermoeden, word je er vooral high van en hoef je helemaal niet zo hard te lachen. Veel mensen spuiten een lachgaspatroon in een ballon en inhaleren die dan om vervolgens zeven Melkwegen verderop te belanden. En je kunt met zo’n patroon ook slagroom spuiten, maar daar zijn de onderzoekers wat minder ongerust over.

“Gekke junkies”, zal je misschien denken. Maar wel gekke junkies die misschien gewoon bij jou in de klas zitten. 54 procent van de uitgaanders tussen de 15 en 29 heeft volgens het onderzoek namelijk weleens lachgas gebruikt. De meeste mensen stoppen daar ook wel weer mee, maar een klein groepje blijft het intensief gebruiken.

Maar waarom lachgas? Ten eerste is het makkelijker te krijgen dan bier tegen je achterhoofd bij een optreden van Lil’ Kleine, en het staat daarnaast bekend als een over het algemeen onschadelijke drug. Dat is dus niet helemaal zo volgens het nieuwe onderzoek.

Wat is er dan slecht? Volgens het onderzoek is het risico op acute gezondheidsrisico’s niet bijzonder groot, maar één op de drie gebruikers gaf wel aan last van hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in handen of voeten te krijgen. “Dat heb ik ook altijd als ik heel nodig moet poepen”, zal je misschien denken, maar de onderzoekers waarschuwen ook voor concentratieproblemen, verwardheid, misselijkheid en craving – het gevoel dat je steeds opnieuw wilt gebruiken. Dat is dan toch even anders.

Vandaar dat de onderzoekers voorstellen om de handel in slagroompatronen aan banden te leggen. Ze stellen voor dat ze niet meer worden verkocht aan minderjarigen en dat er een maximaal aantal patronen dat aan één persoon verkocht mag worden moet komen. Mocht je nou zelf graag ook een ballontje leeghijgen, zorg dan in ieder geval dat je geen veelgebruiker wordt. Hoe schadelijk dat precies is, is gewoon nog niet bekend. En het zou best wel vervelend zijn als het dat straks toch blijkt te zijn.