Soms is een game zo vet, dat je het liefst je computer in wil duiken om samen met je helden flink wat kont te trappen. Maar als je geen high-tech VR-snufjes tot je beschikking hebt, moet je een andere oplossing zoeken. Want als jij jezelf niet naar het spel kan verplaatsen, moet het spel maar naar jouw wereld komen! Oftewel, maak je klaar voor een goed potje cosplayen!

Cosplayen is de kunst van jezelf transformeren tot je favoriete gamehelden of filmkarakters. Op grote bijeenkomsten verzamelen zich allemaal cosplayers die zich uit de naad hebben gewerkt om de kleding, het haar en accessoires van hun figuur zo goed mogelijk na te maken. Omdat je niet overal een kostuum van je favoriete held kunt kopen, zit er dus flink wat werk in de handgemaakte outfits.

De hype van cosplay waaide de afgelopen jaren van de Verenigde Staten en Japan over naar andere delen van de wereld. Daar werden al sinds vorige eeuw cosplay-festivals en wedstrijden gehouden. In Nederland kun je jaarlijks op verschillende festivals terecht, zoals AnimeCon en Abunai! In Japan en Amerika zijn sommige conventies al zo groot dat ze acteurs en game-makers uitnodigen voor een presentatie of een vragenuurtje met de fans.

Op zo’n conventie kun je voor een dag in de huid kruipen van je personage, en sommigen doen extra hun best om zo écht mogelijk over te komen. In Japan kunnen de beste cosplayers zelfs leven van hun verkleedkunsten. Cosplayer zijn daar uitgegroeid tot een vast onderdeel van de reclamewereld. Populaire cosplayers worden als beroemdheden behandeld en worden door bedrijven of gamestudio’s ingehuurd om als mascotte op te treden.