Een budgetvakantie is het niet te noemen wanneer de Amerikaanse president Donald Trump een weekendje weg wil. Hij kwam deze week ongunstig in het nieuws toen hij voor de zoveelste keer afreisde naar zijn luxe golfresort Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida. De kosten hiervoor liggen namelijk tussen de twee en drie miljoen dollar per weekend. Maar waarom kost dit zoveel?

Femke Visser

De meeste kosten komen van de vlucht zelf. Voor weekendjes weg gebruikt Trump het presidentiële vliegtuig, de Air Force One. Vliegkosten per uur zijn ongeveer 206 duizend dollar. Als je na gaat dat het ongeveer drie uur vliegen is van Washington naar Florida komt dit dus al neer op ongeveer 1,2 miljoen dollar per weekend. Daar krijg je dan wel een sterrenchef voor aan boord.

De Air Force One, het presidentiële vliegtuig van de Verenigde Staten

Daarnaast moet de locatie beveiligd worden. Geen goedkope taak. Het kost de gemeente Palm Beach al tienduizenden dollars om veiligheid en logistiek te regelen in en rondom de gemeente wanneer Trump daar verblijft. Ook een grote kostenpost zijn de boten van de Amerikaanse kustwacht die voor de kust van Florida moeten patrouilleren.

Bovendien moet er een hele delegatie aan beveiligers en militairen mee wanneer Trump besluit er een weekendje op uit te gaan. Zijn veiligheid staat natuurlijk voorop. Toen de Amerikaanse president ervoor koos om de Super Bowl in Mar-a-Lago te kijken, kostte dit de Amerikaanse veiligheidsdienst maar liefst 12.000 dollar aan tenten, mobiele toiletten, lichttorens en golfkarretjes. Dit is echter nog niks vergeleken met wat New York kwijt is aan het beveiligen van de Trump Tower, het huis van Melania en Barron Trump, de vrouw en zoon van de president. Die kosten de Amerikanen een half miljoen dollar per dag.

Mar-a-Lago, het exclusieve buitenverblijf van Donald Trump. Foto: John Roca/NY Daily News Archive

 

Als Trump zo doorgaat valt de rekening een stuk hoger uit dan bij Obama. Die besteedde in zijn totale presidentschap ongeveer 97 miljoen dollar aan reiskosten. Trump zou nu neerkomen op een astronomisch bedrag van 960 miljoen dollar op een termijn van acht jaar.