Zondag om half drie is het weer zo ver: Rotterdam tegen Amsterdam. De landskampioen van vorig seizoen tegen de Europa League-finalist. Feyenoord tegen Ajax. Allebei de teams zijn dit seizoen nog niet echt in vorm, maar dat hoeft natuurlijk niets te zeggen over de wedstrijd van zondag. Maar wat kunnen we zondag dan wel verwachten?

Remi Terhorst

Ontzettend veel strijd

Natuurlijk is het de bedoeling dat je als profvoetballer elke wedstrijd 100% geeft. Maar bij de Klassieker lijkt elke speler daar nog een schepje bovenop te doen. Voor de fans van beide kanten is dit de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Daarbij komt ook nog dat de verliezer van zondag al vroeg in het seizoen een achterstand van 8 punten heeft op koploper PSV. Dan moet PSV zondag zelf wel in eigen huis van Heracles winnen.

Gevaar van de buitenspelers

Bij Ajax is David Neres goed in vorm. Hij scoorde in de laatste twee wedstrijden drie keer. Neres kan met opgeheven hoofd terugkijken naar de vorige Klassieker. Dat was in Amsterdam vorig jaar. De Braziliaan scoorde toen de 2-0 voor de thuisploeg. Het was de eerste Klassieker die Neres speelde. De andere buitenspeler van Ajax, Amin Younes, scoorde in 2016 ook al eens in de Klassieker.

Bij Feyenoord is Steven Berghuis op schot. Hij scoorde afgelopen dinsdag in de Champions League wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk en twee competitiewedstrijden geleden scoorde hij twee keer tegen AZ. Jean-Paul Boëtius, die op de andere flank speelt, heeft goede herinneringen aan de Klassieker. Hij debuteerde namelijk in het seizoen 2012/2013 in basis bij Feyenoord en scoorde toen ook.

Een gelijk opgaande wedstrijd

Dit is natuurlijk moeilijk te zeggen, want het kan zomaar dat het ene team het andere team van de mat speelt. Maar we kunnen een aardig gelijkwaardige wedstrijd verwachten. Zeker als we kijken naar de laatste vijf edities van de Klassieker in de Kuip. Daarvan eindigde er maar liefst drie in een gelijkspel. Die andere twee won Ajax met 1-2 en 0-1.

Vorig jaar werd het 1-1 in de Kuip. Feyenoord was toen de ploeg met de meeste kansen, maar Dolberg zette Ajax met een prachtig stiftje over de keeper op voorsprong. Dirk Kuyt maakte toen de gelijkmaker.

Voorspelling

Feyenoord zal op zoek gaan naar een snel doelpunt. Gesteund door het Legioen is de kans grppt dat ze in de beginfase feller zullen zijn dan Ajax. Ajax zal proberen steeds meer in de wedstrijd te komen en een doelpunt te maken. Een gelijkspel zullen beide teams niks aan hebben, want zo kan PSV verder uitlopen op zowel Feyenoord als Ajax. Een Klassieker die tijd de laatste seconde ergens om gaat dus, ga er maar eens lekker voor zitten.