Films illegaal downloaden is verboden. Dat weten we best, maar toch doen we het steeds vaker. De Nederlandse filmsector heeft samen met een aantal andere belanghebbenden in de entertainmentindustrie Film.nl ontwikkeld, een app met een website om dit tegen te gaan. ‘Kijk niet zo moeilijk,’ luidt de slogan.

Maxime Vernooij

Het idee is heel simpel: tik de titel van een film of serie in en binnen no time heb je een uitgebreid overzicht van waar je hem legaal kunt kijken. Met Film.nl hopen de ontwikkelaars dat mensen films niet langer illegaal downloaden, bijvoorbeeld als ze geen alternatief kunnen vinden. Ze zetten gebruikers op het spoor van aanbieders als Netflix, Videoland, Apple, grote bioscopen en winkels zoals Bol.com.

De lancering van de website heeft een achterliggend motief. Er ligt namelijk een plan om piraterij hard aan te pakken. Steeds vaker downloaden we films van illegale sites. Volgens onderzoeksbureau Telecompaper, zegt ruim een derde van de Nederlanders (anoniem) wel eens illegaal te downloaden. Dat is opvallend, aangezien websites als Netflix lijken te groeien in populariteit. Eén vierde van de huishoudens in Nederland heeft bijvoorbeeld een abonnement op Netflix. En die overige mensen? Die lopen binnenkort dus kans op een flinke boete.

Echt storm loopt de website nog niet. De lancering van Film.nl is al meerdere keren uitgesteld omdat site nog niet goed werkte. Een zoekopdracht levert niet altijd de gewenste zoekresultaten op en geeft de site soms zelfs foutmeldingen. Volgens de NVPI is dat nu verholpen. “We hebben enorm veel positieve aandacht gehad,” staat op de Facebookpagina van Film.nl.

Toch zijn de eerste gebruikers nog niet allemaal razend enthousiast. Ze zetten hun vraagtekens bij het nut van de website. Een greep uit de reacties op Facebook en Twitter: “Volkomen nutteloos”, “Wat een ongelofelijke suffe site” en “Goed idee, matige uitvoering”. En ook deze reactie slaat voor veel mensen de spijker op de kop: “Joepie, een zoekmachine. Die je weer doorverwijst naar dertig verschillende aanbieders. Het probleem is niet de beschikbaarheid, maar het feit dat je voor elke serie een abonnement bij een andere aanbieder moet nemen.” Tja, dat is natuurlijk ook mateloos irritant..

Binnenkort zullen reclamespotjes verschijnen met bekende acteurs, waaronder Barry Atsma, Sigrid ten Napel en Maryam Hassouni. Zie hier alvast een voorproefje: