Op 8 november 2016 waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Donald Trump won daarbij 306 kiesmannen, Hillary Clinton 232. Hij veroverde daarmee een meerderheid van de leden van het Kiescollege. Die kiesmannen beslissen vanavond officieel of Trump daadwerkelijk de nieuwe president wordt. Normaal gesproken geen spannende stemming, maar veel Amerikanen hopen dat de kiesmannen vanavond voor de verandering een minder voor de hand liggende keuze maken.

Ook al is de kans klein, het is nog steeds mogelijk dat Donald Trump niet de nieuwe Amerikaanse president wordt. Vanavond horen de Amerikanen hoeveel van de 306 door Trump veroverde kiesmannen daadwerkelijk op de winnaar van de presidentsverkiezingen stemmen. Haken er namelijk 37 af, dan zou het zomaar kunnen dat zijn presidentschap niet doorgaat. En dat gaf veel Amerikanen de afgelopen weken nieuwe moed.

De kiesmannen zijn bestookt met honderdduizenden e-mails, telefoontjes, advertenties en zelfs doodsbedreigingen: “Stem niet op Donald Trump!” De verkiezingen verliepen opmerkelijk dit jaar: ten eerste verloor Hillary Clinton, ondanks het feit dat ze bijna 3 miljoen stemmen meer kreeg. Ten tweede verloor ze van iemand met, volgens velen, weinig respect voor de grondwet. En ten derde zou de winnaar, Trump, zijn geholpen door uitgelekte informatie van de Democraten, gehackt en vrijgegeven door Rusland. Veel Amerikanen vinden Trump ongeschikt als president.

En niet alleen de Amerikaanse burgers denken er zo over, ook een groep kiesmannen en –vrouwen willen voorkomen dat het Kiescollege op Trump stemt. Ze noemen zich ‘Hamilton Electors’, naar de grondlegger van de grondwet. Maar onder de Hamilton Electors komt maar één kiesman uit een staat waar Trump won. En dat is niet zo gek.

Bij de afgelopen 56 presidentsverkiezingen in Amerika zijn er in totaal maar 157 ‘ontrouwe kiesmannen’ geweest. Dit zijn leden van het Kiescollege die niet stemmen voor de president die de meeste stemmen behaalde in hun staat. 157 kiesmannen in 56 jaren. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1972. En dan te bedenken dat er nu 37 ontrouwe kiesmannen nodig zijn om te voorkomen dat Trump president wordt…

In theorie is het dus niet onmogelijk, maar de kans is wel heel erg klein. Op 6 januari worden de stemmen van de kiesmannen officieel geteld. Dan zullen we dus weten of het Trump is die in het Witte Huis zal gaat wonen. Of misschien toch Clinton.

Maar er is ook een derde optie: als zowel Trump als Clinton niet de benodigde 270 stemmen in het Kiescollege halen, moet het Huis van Afgevaardigden beslissen wie de nieuwe president wordt. In dat geval heeft iedere staat één stem, en omdat Trump de meeste staten veroverd had, is de kans groot dat hij dan alsnog president wordt.

De voorlopige tussenstand: één afvaller, nog 36 te gaan. Voorspeld wordt dat er meerdere afvallers zullen volgen, maar dat zij niet met genoeg zullen zijn om Trump te stoppen. Tot groot genoegen van zijn aanhangers. Zij hebben de afgelopen weken overigens ook niet stilgezeten en hebben de nodige dreigmails verzonden.

De Amerikanen zullen nagelbijtend de nacht ingaan. De eerste uitslagen worden vanavond al bekend gemaakt. Wil je je geheugen nog even opfrissen? TMI was live aanwezig tijdens de presidentsverkiezingen:

TRUMP WINT DE AMERIKAANSE VERKIEZINGEN