Ook al is de crisis voorbij, het aantal kringloopwinkels neemt toe en ze maken steeds meer omzet. Klanten komen vaak niet meer uit financiële nood, maar als ‘funshoppers’. De ideale manier om je studentenkamertje goedkoop in te richten met unieke spullen.

Maxime Vernooij

Dat kringloopwinkels ‘hip en modern’ zijn, blijkt wel uit het feit dat er zelfs een Kringloop-App is, waarin alle kringloopwinkels van Nederland overzichtelijk zijn weergegeven. Uit hun cijfers blijkt: begin 2016 waren er negenhonderd kringloopwinkels in Nederland. Een jaar later zijn dat er meer dan duizend. Steeds meer mensen maken er een sport van om urenlang te struinen langs de stellingen vol op kleur gesorteerd servies, rekken kleding en rijen meubels. Om vervolgens thuis te komen met de beste koopjes, natuurlijk!

Zo kocht Maaike (19) onder andere een bed, kast en stoel bij een kringloopwinkel. “Ik denk dat ik voor het eerst iets bij een kringloopwinkel kocht toen ik op kamers ging.” Want ja, die kamer moest natuurlijk wel ingericht worden. Maar wie zijn blik door de kamer van Maaike laat gaan, zal bijna niet geloven dat al deze spullen uit een kringloopwinkel komen.

Maaike (19): “Mijn beste aankoop was mijn bed.”

Haar geheim? “Ik kijk vooral goed naar de staat waarin de spullen verkeren. Bij de kringloopwinkel zelf sorteren ze natuurlijk al wel welke producten geschikt zijn om te verkopen, maar soms ziet iets er gewoon oud of vies uit. Die dingen wil je echt niet hebben.” Haar beste aankoop is, by far, het bed. “Absoluut. Het was een compleet bed met een lattenbodem en twee matrassen die er fris uitzagen voor 200 euro!” vertelt de studente enthousiast.

Nu de economische crisis voorbij is, kopen vooral mensen met een bovengemiddeld inkomen op dit moment weer veel nieuwe spullen. Hun oude spullen droppen ze maar wat graag bij een kringloopwinkel. Vaak zijn het welgestelde mensen die graag goed willen doen en anderen hun oude spullen gunnen. Zelf kopen ze minder snel spullen bij een kringloopwinkel.

De zwart-witte “Hippiestoel” van Maaike


Maaike is erg blij met de spullen die ze gekocht heeft bij de kringloopwinkel. “Het scheelt nogal in prijs. IKEA-meubels zijn ideaal voor studentenkamers, maar bij een kringloopwinkel koop je ze gewoon nóg goedkoper. En daarnaast kun je er ook unieke spullen kopen.” Ze kijkt haar kamer rond. “Bijvoorbeeld mijn zwart-witte hippiestoel, die hebben niet zoveel mensen.”

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van de kringloopwinkels. Toch kun je je afvragen waarom ze nog zoveel klanten trekken, in een tijd waarin we vergelijkbare systemen op internet hebben, bijvoorbeeld Marktplaats. Maaike heeft daar wel een idee over. “Bij Marktplaats heb je alleen foto’s. Vergelijk het met online winkelen. Dan is het nog maar net de vraag hoe iets in het echt uitpakt.” Voor veel mensen werkt dat, maar Maaike kiest liever voor de kringloopwinkel. “Ik vind het leuk om er doorheen te struinen. Kijken kan nooit kwaad. Soms moet je goed zoeken, maar dan kun je ook de leukste spullen vinden!”

Dus wil je een keer iets anders dan de IKEA? Bij de kringloopwinkel hebben ze vast ook kasten van die ooit van een Billy geweest zijn…