Een punaise op de stoel van je docent, de whiteboard marker vervangen door een permanente marker of propjes gooien wanneer de leraar iets op het bord schrijft. Dat zijn de streken die we vroeger uithaalden. Maar nu je lessen steeds digitaler worden, zijn er natuurlijk ook nieuwe pranks nodig. Al gehoord van Kahootbombing?

Nina Huisman

Waarschijnlijk heb je het al wel eens gespeeld: Kahoot. Het gratis online platform dat door leraren wordt gebruikt om de hele klas te overhoren. De docent maakt een multiple choice toets aan op Kahoot en geeft zijn studenten de PIN code van die toets (elke toets heeft een andere PIN). Die PIN heb je nodig om je aan te melden voor de toets en vervolgens kun je meedoen via je telefoon, tablet of laptop. Op het Kahoot scherm zie je de  vragen verschijnen en na iedere vraag staan de top vijf beste spelers met hun naam en score in beeld.

Eigenlijk best een chille manier om een toets te maken. Je moet snel nadenken, je ziet wie de vragen het snelst goed heeft en natuurlijk voelt het altijd lekker om jezelf bovenaan de score-lijst te zien staan. En er zijn nu ook leerlingen die een manier hebben gevonden om nóg meer uit Kahoot te halen.


Kahootbombing

Stel: je leraar Aardrijkskunde heeft een toets gemaakt via Kahoot. Hij opent Kahoot en nog voordat de toets begint zie je ineens dat er wel heel veel mensen zijn die zich aanmelden voor de toets. Meer mensen dan er bij jou in de klas zitten, misschien wel meer dan er bij jou op school zitten. De lijst met deelnemers loopt op tot in de duizend en je leraar probeert paniekerig de boel nog onder controle te krijgen.

Deze chaos wordt ‘Kahootbombing’ of ‘Kahootflooding’ genoemd. Wanneer de unieke PIN in de klas vrij komt, wordt deze zo snel mogelijk naar zo veel mogelijk mensen verstuurd. Op Reddit zijn er zelfs speciale discussies/gesprekken waar iedereen een PIN in kan droppen. Het resultaat: de Kahoot wordt overspoeld door tientallen, honderden of zelfs duizend spammers die zich van over de hele wereld kunnen aanmelden. Wat er daarna gebeurt, dat kunnen eigenlijk twee dingen zijn. Soms wordt er netjes meegespeeld dan is er natuurlijk niks aan de hand. Maar vaker verschijnen de meest gestoorde en vunzige nicknames op het scherm en wordt de test gesaboteerd.

Spambots
Wanneer de opkomst van de mensen die mee willen doen een beetje tegenvalt, kan er gebruik worden gemaakt van speciale spambots. Je tikt de PIN in op een van de speciale websites die hiervoor bestaan en voilà: honderden spambots overspoelen de Kahoot. Met deze speciale programma’s kunnen het aantal deelnemers wel oplopen tot in de duizenden.

Check hier zo’n Kahoot die uit de hand liep dankzij spambots.

 

Nicknames
Om met Kahoot mee te kunnen spelen, moet je je aanmelden met een nickname. Die naam hoeft natuurlijk niet je echte naam te zijn en tijdens zo’n Kahootbombing proberen de spammers dan ook met de meest gruwelijke nicknames op de proppen te komen. Door zo grof mogelijk te zijn, hopen ze de leraar zo ver te krijgen dat hij niet anders kan dan de Kahoot te stoppen.

Kahoot heeft ondertussen wel gemerkt dat niet iedereen het platform volgens de regels gebruikt. De host van het spel, vaak de docent, heeft de mogelijkheid om deelnemers met beledigende namen uit de Kahoot-quiz te gooien. Maar vaak is het kwaad al geschied wanneer de naam eenmaal in beeld is geweest.

En wat voor schunnige nicknames moeten we dan aan denken? Nou, check dat zelf maar even, ghehe.:

Kahoot heeft nu wel maatregelen genomen om spammers tegen te gaan. Op de website van Kahoot staat beschreven hoe je als host (meestal je docent dus) extra instellingen kunnen aanzetten om de Kahoot onder controle te houden. Wanneer de host de ‘Enable 2 Step Join’ activeert, moeten deelnemers niet alleen de PIN invoeren maar moeten ook een bepaald patroon selecteren die alleen te zien is op het grote scherm. Dit patroon verandert om de paar seconden, wat het lastig maakt voor de spammers om mee te doen met de Kahoot.

Of ze deze gekkies ooit helemaal uit Kahoot kunnen verbannen is nog maar de vraag. Voorlopig zullen de docenten misschien meer geluk hebben bij het ouderwetse proefwerkje op papier. Veel plezier met het trashen van je les!