Blakend, fit, kiplekker en gezond. Geen ouderdomskwaaltjes, geen overgang. In de kracht van hun leven. Toch lopen Nederlandse jongeren de deur bij de huisarts plat. En vaak nog onnodig ook.

Dat blijkt uit onderzoek van Neprofarm. De brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van zelfzorgproducten, deed onderzoek naar het aantal bezoeken aan een huisarts per leeftijdscategorie. Ze onderzochten het gedrag van 1000 Nederlanders.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat jongeren tussen de 18 en 24 jaar het vaakst naar de huisarts gaan. 75 procent ging het afgelopen jaar ten minste één keer op spreekuur. Alleen de oudste leeftijdscategorie, 55-plussers, kwam met 71 procent bij het percentage van de jongeren in de buurt. De categorie 35- tot 44-jarigen ging met 58 procent het minst vaak naar de huisarts.

Het is een opvallende uitkomst, aangezien jongeren over het algemeen een betere gezondheid en sterker immuunsysteem hebben dan ouderen. Het grootste gedeelte van de jongeren ging dan ook met alledaagse klachten naar de huisarts. Klachten waarvoor de hogere leeftijdsgroepen niet eens de moeite zouden nemen een dokter te bezoeken.

Top 5  meest voorkomende klachten voor jongeren om een huisarts te bezoeken:

  1.     Spier- of gewrichtspijn
  2.     Hooikoorts of andere allergie
  3.     Vermoeidheid
  4.     Somberheid, lusteloosheid of neerslachtigheid
  5.     Oorpijn

Vooral voor hooikoorts of andere allergieën gaan jongeren opvallend veel vaker naar de huisarts dan andere categorieën. Niet zo gek, verklaart Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm. “Hooikoorts komt meestal tot zijn uiting rond de pubertijd en is rond je twintigste levensjaar op z’n hoogtepunt. Omdat de jongeren nog niet eerder te maken hadden met hooikoortsklachten, hebben veel van hen blijkbaar de behoefte aan deskundig advies hoe ze ongemakken het beste kunnen verhelpen,” legt hij uit op de website.

Jammer genoeg voor de jongeren, die voor 64 procent van de gevallen naar de huisarts gaan voor een medicijn, krijgen zij voor de helft van de tijd helemaal geen recept mee. Meestal worden ze simpelweg weer naar huis gestuurd met het advies om even af te wachten.

Dus mocht je deze vakantie een verkoudheidje oplopen, dan kun je waarschijnlijk het beste op de bank onder een dekentje kruipen en een Netflix-marathon houden. En je wel een beetje laten verzorgen, he? Want we hebben het natuurlijk gewoon ontzettend zwaar, wat de huisarts ook zegt.. Dus een beetje vertroeteld worden mag best.