Door Floor Verkerk – Met ruim 40 miljoen zijn jongeren (18-29 jaar) een grote stemmersgroep in de Verenigde Staten. Bernie Sanders wist in de voorverkiezingen veel van hen aan zich te binden. Maar nu hij uit de race is, is het de vraag wat deze grote groep gaat doen.

Volgens studente Sarah Nika uit Boston steunen steeds meer studenten de kandidaten van de Green Party en de Libertarian Party, maar omdat zij niet mogen deelnemen aan de debatten hebben die kandidaten een kleine kans op succes. Volgens Sarah zullen veel jonge stemmers dus bij de verkiezingen stemmen uit angst voor de winst van de andere kandidaat. “We zijn het met Hillary en met Trump oneens. Maar we zijn bang dat de een wint, dus zullen we met tegenzin stemmen op de ander.” Helena Gruwell uit Illinois is het met Sarah eens: “Ik denk dat een derde partij gangbaar zal zijn, maar er is toch helaas geen twijfel dat de volgende president Clinton of Trump zal zijn. Het is eigenlijk de beste van de slechtste kiezen.”

Studenten op een universiteit in Illinois (Foto: COD Newsroom via Flickr)

Studenten op een universiteit in Illinois (Foto: COD Newsroom via Flickr)

Amerikadeskundige Adriaan Andringa bevestigt dit: “Het zal een uitdaging voor Hillary Clinton zijn om te zorgen dat er een hogere opkomst onder jonge stemmers is, dan vier jaar geleden. Toen ging 45% van de jongeren naar de  stembus en 60% van hen koos voor Democraat Barack Obama. Daarnaast zijn er meer kandidaten en die doen het goed dit jaar onder de jonge kiezers. Maar toch zal je zien dat tijdens de verkiezingen hun stem zal veranderen en dat de jonge kiezer toch op bijvoorbeeld Hillary Clinton zal gaan stemmen, uit angst dat Trump wint.” Volgens Andringa is het wel gebruikelijk dat het grootste deel van de jonge kiezers op een Democraat stemt.