Van de mensen tussen de 18 en 36 jaar eet 29% minstens één keer per week buiten de deur. Ze weten, makkelijker dan de andere generaties, eettentjes te vinden die tussen een winkel en restaurant vallen. Goedkope spots waar ze makkelijk en snel kunnen eten. Want jongeren geven het liefst zo min mogelijk uit aan hun ‘buiten de deur’-maaltijd.
Deze gegevens komen naar voren uit het onderzoek dat de FoodService Industrie Nederland (FSIN) jaarlijks laat doen naar het koopgedrag van mensen wat betreft eten en drinken, zowel voor thuis als buitenshuis.
“Jongeren doen minder weekboodschappen en beslissen pas op het laatste moment wat ze eten, hoe ze willen eten en waar ze dat gaan doen,” zegt Jan-Willem Grievink, FSIN-directeur, in het rapport van het onderzoek. Jongeren kiezen bewust voor ‘discount dining’, een trend overgewaaid uit Amerika. Ze willen goedkoop, makkelijk en snel. “Blurring (de grensvervaging tussen Foodretail en Foodservice) zal flink groeien,” verklaart Grievink. En dat geldt niet alleen voor ’s avonds. Steeds vaker ontbijten zij ook buiten de deur.
Om deze trend bij te houden ploppen er te pas en te onpas nieuwe hippe spots uit de grond. Zo kun je tegenwoordig in sommige supermarkten niet alleen meer je croissantje kopen, maar hem ook bestellen en aan een tafeltje gebracht krijgen. Op een bordje. Met een kopje koffie. Een restaurant dus, in een supermarkt. Een booming business, dus proberen bestaande bedrijven daar de vruchten van te plukken. Wist je bijvoorbeeld dat de McDonalds in sommige filialen aan je tafeltje serveert?
De millennials (de generatie die tussen 1981 en 2000 geboren is) betalen gemiddeld 19,42 euro per restaurantbezoek. Dat is aanzienlijk minder dan het bedrag dat de overige generatiegroepen opeten.
Op een rijtje:
– 18-36 jaar: 19,42 euro
– 37-50 jaar: 32,99 euro
– 51-70 jaar: 30,66 euro
– 70 plusser: 29,29 euro
Gemak en beleving winnen dus terrein. En dat is niet zo gek. Ook al is de jonge generatie vooral geïnteresseerd in snel en makkelijk, zo’n hapje eten moet wel een beetje een restaurant-ervaring opleveren. Volgens het onderzoek zal deze markt de komende jaren alleen maar toenemen.
Maar met één keer per week buiten de deur eten kom je de week nog niet door. Die pizza op de bank blijft een favoriete afwisseling. De ‘bezorgmarkt’ zal volgens de onderzoekers dan ook blijven stijgen. McDonalds, om nog maar eens als voorbeeld te nemen, zou zomaar eens heel wat dromen kunnen gaan waarmaken dit jaar. Het bedrijf start vanaf deze maand met het bezorgen aan huis. Nu nog alleen in Amerika, maar als het een succes wordt – en dat gaat het ongetwijfeld worden – zou je in Nederland binnenkort zomaar een BigMac aan je voordeur geleverd kunnen krijgen…
Volgens de FSIN is het een interessant gegeven dat millennials de grootste invloed hebben op voedseltrends, maar zij noemen de beslissingen die deze generatie maakt “zeer grillig”. Waarom? Jongeren maken zich van alle generaties het meest zorgen om hun gezondheid (lees dit artikel nog maar eens), maar maken toch de minst bewuste keuzes qua voeding en drinken.