Het is misschien wel het grootste dilemma uit onze moderne tijd: hoe ga ik ooit de dag doorkomen zonder dat mijn telefoon halverwege uitvalt? We kennen de struggle allemaal: je checkt wat posts op Facebook, luistert een album op Spotify, en voor je het weet: BIEM, zwart scherm. Maar hoe dan? Je had net nog 30%? Wij zochten voor je uit hoe dit kan, en misschien wel belangrijker: wat je er tegen moet doen.

Arjan Ranjbar

Het is een probleem waar vooral Apple-gebruikers last van lijken te hebben: een mobiel die ineens uitvalt, zonder dat je batterij daadwerkelijk leeg is. De problemen begonnen voor veel mensen na de laatste grote update van Apple’s besturingssysteem, iOS 10. Inmiddels is al bekend dat er meerdere oorzaken voor deze fouten zijn.

Voor mensen met een iPhone 6s zit het probleem ‘m in de telefoon zelf. Eind 2016 werd bekend waar dit aan ligt. Bij het productieproces van dit specifieke model is een onderdeel van de batterij te lang blootgesteld aan lucht. Dit bleek funest voor de werking van de batterij zelf, wat nu dus de uitval-problemen als resultaat heeft. Apple ging door het stof en beloofde dat alle defecte batterijen in aanmerking zouden komen voor gratis vervanging.

Maar dat was helaas niet alles. Ook de batterijen van de andere modellen uit de 6-serie bleken problemen te hebben met de batterij. Er worden verschillende oorzaken genoemd voor de problemen. Volgens sommigen ligt het aan het gegeven dat de batterij van je mobiel nooit het daadwerkelijke percentage weergeeft. Met andere woorden: je mobiel is bij voorbaat al leger dan dat die eigenlijk lijkt. Anderen noemen apps die op de achtergrond meedraaien als boosdoener. Je gebruikt ze misschien niet, maar ondertussen snoepen ze wel procenten van je batterij af.

Foto: Đức Hùng mobile

Maar nu komt misschien wel de belangrijkste vraag: wat doe je eraan? Er zijn een aantal simpele oplossingen om de problemen zoveel mogelijk te tackelen. De simpelste is dat je ervoor zorgt dat zo min mogelijk apps actief zijn op de achtergrond. Bekende boosdoeners zijn bijvoorbeeld Facebook en Whatsapp, die lang nodig hebben om terug te schakelen naar slaapstand. Check via de batterij-instellingen welke apps op jouw telefoon zorgen voor het meeste stroomgebruik, en zorg ervoor dat je ze iedere keer nadat je ze gebruikt op de juiste manier afsluit. Ook de meldingen die er iedere keer voor zorgen dat het scherm van je telefoon aangaat, kun je gewoon uitzetten.

Mocht je last hebben van batterij-problemen na een update, wacht dan een paar dagen voordat je je zorgen gaat maken. Vaak heeft je telefoon op de achtergrond veel energie nodig om de update mogelijk te maken, en herstelt zich dat na een paar dagen. Mocht het hierna nog niet opgelost zijn, dan kun je altijd nog kiezen om te downgraden naar een vorige versie. Je batterij kan je nog voorzien van een ‘reset’. Hoe je dat het beste doet, lees je hier. Ook je instellingen resetten heeft nog wel eens zin. Mocht je na dit alles nog steeds last hebben van een vervelende batterij: de Apple Store is nooit ver weg.