Er is dit jaar meer drugs gebruikt in Utrecht en Eindhoven. Dat blijkt uit een rapport van Wateronderzoeksinstituut KWR. Ze deden de afgelopen 5 jaar onderzoek. Maar hoe weten ze dat?

KWR doet, samen met het Europese SCORE netwerk, al bijna 7 jaar onderzoek naar het drank- en drugsgebruik in het rioolwater in Europa. Zo weten ze heel precies wat wij roken, snuiven en drinken. Restjes cocaïne, amfetamine, xtc, methamfetamine, cannabis, viagra, alcohol, koffie en nicotine. Ze vissen het er allemaal uit.

Dat doen ze door monsters te nemen van het rioolwater, nog voordat het gezuiverd wordt. Deze monsters worden naar een lab gebracht voor analyse. Onderzoekers vissen daar de reststofjes van drugs en drank uit het water. Aan de hand van de hoeveelheid liters rioolwater die binnenkomen, kan worden berekend wat het aantal gram op een dag is. Dit aantal wordt vervolgens verdeeld over de hoeveelheid mensen uit het onderzoeksgebied.

Zo heeft KWR de afgelopen jaren monsters genomen uit 67 Europese steden. Daarmee hebben ze het druggebruik van zo’n 35 miljoen mensen in kaart gebracht! In Nederland werden de steden Utrecht, Eindhoven en Amsterdam onderzocht. Daaruit blijkt onder andere dat het afgelopen jaar wel een halve (Utrecht) tot een hele kilo (Eindhoven) cocaïne per dag in het riool terecht kwam.  Met deze resultaten staat Nederland in de top vijf van de 67 steden die het meeste drugs gebruiken.

Rioolonderzoek is betrouwbaar, want je plasje liegt niet.

Het doel van KWR is om niet alleen de drie grootste steden, maar ook de kleinere en op den duur zelfs heel Nederland in kaart te brengen. Rioolepidemiologie (moeilijk woord, betekent onderzoek naar stoffen in het rioolwater) is volgens de onderzoekers een goede ‘spiegel van de samenleving’. Je plasje liegt niet. Het is daarom een betere methoden dan bijvoorbeeld via een enquête: mensen geven vaak sociaal wenselijke antwoorden. Maar rioolonderzoek is snel, betrouwbaar en goedkoop. Tegenwoordig wordt de onderzoeksmethode zelfs ook gebruikt om te achterhalen waar en hoeveel design drugs er gebruikt worden, en om welke middelen het gaat.

Maar betekent dit dan dat in Eindhoven en Utrecht de afgelopen jaren een heleboel extra drugs werd gebruikt? Niet helemaal. Het hoge aantal drugs- en drankresten wijst op meer gebruik en consumptie, maar kan óók meer dumping betekenen. In Nederland wordt gelukkig goed samengewerkt om onderzoek te doen naar wat hoe in het water terecht komt. In Noord-Amerika daarentegen, zijn ze daar veel minder happig op. Blijkbaar zitten ze daar niet te wachten op meetresultaten.

En is het niet je bedoeling om (regelmatig) high te worden? Nadat het water gezuiverd is, bevat het nog maar één miljoenste deel van een xtc-pil. Dat is niet niets, maar wel bijzonder weinig. Dus zelfs als je liters water per dag drinkt, hoef je niet bang te zijn dat je onder invloed zult raken. Toch een rustgevende gedachte.