Ken je iemand die op zoek is naar een ‘huis met karakter’? Roep diegene dan nu! Doen! In Canada staat namelijk een bijzondere woning te koop: een gevangenis. Gezellig!

Lucien Dewez

De Canadees Andy Partridge kocht het voormalige huis van bewaring zestien jaar geleden als vastgoedbelegging. Op dat moment was het gebouw al niet meer gebruik als gevangenis, die sloot twintig jaar geleden al. De afgelopen jaren woonde Andy zelf op de bovenste verdiepingen. Nogmaals: gezellig!

Luguber?

Mocht je dit sfeervolle optrekje willen kopen, dan moet je even €113.000,- neerleggen. Maar dan heb je ook wat. Buiten een flinke sportzaal, een tuin in de vorm van een buitenplaats en genoeg bergruimte in de vorm van cellen, krijg je sfeervolle teksten en tekeningen, gemaakt door de voormalig gevangenen, erbij op je muren plus uiteraard de wetenschap dat in je nieuwe stulpje tientallen mensen om het leven zijn gebracht door ze op te hangen. Over ronddwalende geesten laten we ons niet uit.

De Bijlmerbajes in Amsterdam, nu een AZC.

Bijlmerbajes

 

Het is niet de eerste keer dat een oude gevangenis gebruikt wordt voor iets anders. In Amsterdam is in 2016 bijvoorbeeld de Bijlmerbajes gesloten. Het leegstaande gebouw is in bezit van de Rijksoverheid, die heeft besloten om voorlopig asielzoekers te plaatsen in het cellencomplex. Of de nieuwe bewoners zich zo snel thuis zullen voelen, kun je je afvragen, maar ze hebben in ieder geval een dak boven hun hoofd.