Van vrijdag tot en met zondag wordt er volop gestreden op en in de sportvelden, -banen en -baden. Sportgek Brian Vesseur vertelt elke week wat hem opviel tijdens het sportweekend.

Na de Formule 1-race van afgelopen zondag stond Lewis Hamilton voor het eerst dit seizoen bovenaan in het WK-klassement. Doordat Sebastian Vettel op de derde plaats eindigde in Italië, groeide het gat tot drie punten in het voordeel van de Engelsman.

Brian Vesseur

Mercedes, de ploeg van Hamilton, beschikte de afgelopen jaren duidelijk over de beste auto. Nu in 2017 heeft het team concurrentie van Ferrari, met name van de sterke Vettel. De Duitser was vanaf race één tot afgelopen zondag de leider in het klassement.

De magische tweede seizoenshelft van Hamilton

Vettel zal een tandje bij moeten zetten, want dit is de tweede opeenvolgende Grand Prix die Hamilton wint. Eerst die van België – vlak na de zomerstop – en nu dus die van Italië. De 32-jarige Hamilton heeft in zijn lange carrière vaker laten zien over een goede tweede seizoenshelft te beschikken.

In 2014 – waarin Hamilton voor de tweede keer het WK won en voor de eerste keer met Mercedes – stond hij voor de zomerstop 11 punten achter op teamgenoot Nico Rosberg. Tijdens de GP van België viel hij uit, waardoor het gat 19 punten werd. Hamilton wist vervolgens zes van de zeven races te winnen en mocht zichzelf daarom de WK-winnaar noemen.

Pech, of minder kwaliteit?

Ook in het seizoen erna won hij na de zomerstop vijf van de negen wedstrijden en werd hij twee keer tweede. Alleen afgelopen jaar – in 2016 – kon hij zichzelf niet naar de titel rijden. Rosberg bleek te sterk, of Hamilton had wat meer pech dan normaal. Laten we de opties in het midden houden.

Dit seizoen zal Hamilton geen concurrentie hebben van Rosberg, want de Duitser stopte vorig seizoen daags nadat hij zijn eerste WK had gewonnen. Het is dus een andere Duitser: Vettel. Als de Ferrari-coureur even niet oplet, rijdt Hamilton zichzelf in razend tempo naar zijn vierde WK-titel.