Sterspeler van FC Barcelona en Argentinië, Lionel Messi, is vlak voor de interland tegen Bolivia voor vier wedstrijden geschorst. De Argentijn zou na het thuisduel tegen Chili, dat hij zelf met een benutte penalty heeft beslist (1-0), de grensrechter hebben uitgescholden.

Door junior-redacteur Raoul Boddeüs

De aanleiding voor het schelden was dat Messi het niet eens was met enkele beslissingen van de grensrechter. Messi zelf zegt dat de scheldwoorden niet op de grensrechter waren gericht, maar gewoon op het luchtledige. Na het bekijken en beluisteren van enkele videobeelden, waarop te horen was wat de superster allemaal riep, besloot de FIFA alsnog een onderzoek te starten. Naar aanleiding van het onderzoek kreeg Messi een boete van negenduizend euro en een schorsing van vier WK Kwalificatieduels opgelegd. De sterspeler zal, als de straf niet verminderd wordt, alleen het laatste kwalificatieduel tegen Ecuador kunnen meespelen. De club waar Messi voor speelt, FC Barcelona, is het niet eens met de straf. “We zijn verbaasd en verontwaardigd”, schrijft de club in een statement. “Messi is zowel altijd om en op het veld een speler die zich voorbeeldig gedraagt”. De club zegt dat ze Messi bij de straf zullen steunen en helpen.

Maradona ontkent betrokkenheid

Ook wordt de naam van voormalig sterspeler van Argentinië Diego Maradona genoemd. Er wordt gezegd dat de speciale ambassadeur van de Wereldvoetbalbond zou hebben gezorgd voor een hoge straf voor Messi. Dit zou hij hebben gedaan omdat de legendarische nummer 10 al een lange tijd ruzie heeft met de Argentijnse bond. Door huidig sterspeler Messi een hoge schorsing te geven, zou hij wraak kunnen nemen. De geïrriteerde Maradona zei in een audiobericht dat hij naar het Argentijns radiostation La Red stuurde: “Ik heb er niets mee te maken, natuurlijk niet. Integendeel. Ik ga er alles aan doen om Messi te helpen, ik blijf niet met de armen over elkaar zitten.”

Complottheorieën

Volgens het AD worden er in de Argentijnse media meerdere theorieën genoemd, zoals dat de FIFA met de schorsing er voor wil zorgen dat er een meer democratische presidentsverkiezing komt. Ook wordt er gezegd dat de tegenstander van die wedstrijd (Chili) voor de schorsing zou hebben gezorgd. Een functionaris van de Chileense bond zou de beelden, waarop te zien en te horen is wat Messi zegt, hebben doorgestuurd naar de FIFA. Tot zover ziet het er niet naar uit dat de straf van de sterspeler wordt verminderd en gewoon voor vier kwalificatieduels geschorst is.

Zuid-Amerikanen doen er vaak alles aan om te winnen, maar je weet nooit of ze echt invloed hebben gehad op de beslissing van de FIFA.

“Ik vind de straf die Messi gekregen heeft wel redelijk zwaar”, vertelt Lentin Goodijk van Voetbal International (VI). “Een schorsing van vier wedstrijden hoor je niet vaak. Vilhena (speler van Feyenoord) heeft bijvoorbeeld een elleboogstoot uitgedeeld en kreeg daar ‘maar’ een schorsing van twee wedstrijden voor. Door een schorsing van vier wedstrijden te geven, geef je wel een signaal af: ongepast taalgebruik wordt niet geaccepteerd. Ik denk wel dat wat Messi riep voor de grensrechter bedoeld was, want hij heeft hem na de wedstrijd ook geen hand gegeven. Dit weet je natuurlijk nooit zeker, niemand kan in zijn hoofd kijken.”

Lentin Goodijk tijdens een interview met Peter Bosz

Goodijk: “Ik denk niet dat Maradona iets met de schorsing te maken heeft. Ook al heeft hij ruzie met de Argentijnse bond, ik denk wel dat hij trouw is aan zijn land en dat hij wil dat Argentinië naar het WK gaat. Het kan wel zo zijn dat Chili er iets mee te maken heeft. Argentinië is een belangrijke concurrent en als het zo door gaat moet Argentinië nog play-offs gaan spelen voor het wereldkampioenschap. Zuid-Amerikanen doen er vaak alles aan om te winnen, maar je weet nooit of ze echt invloed hebben gehad op de beslissing van de FIFA.”

Raoul Boddeüs (14) loopt twee dagen mee bij TMI.news voor zijn maatschappelijke stage. Wil jij ook stage lopen bij TMI? Stuur dan een mailtje naar [email protected]