Terwijl de meeste inbrekers zich dit jaar stilhielden, lijkt dat komende dagen wel anders te zullen gaan. Het aantal inbraken in Nederland is het afgelopen jaar afgenomen, maar de politie verwacht deze kerst een inbraakpiek.

Kerst begint voor de meesten al direct na Sinterklaas. Op de radio worden kerst hitjes gedraaid, om de 500 meter is een kerstmarkt en de hele Xenox ligt vol met Live, Laugh, Love-kerstballen. De boodschappen voor het kerstdiner zijn inmiddels gedaan en de laatste kerstcadeautjes vliegen nu de bezorgbus van de Kerstman in. Terwijl wij met zijn allen druk bezig zijn met de voorbereidingen van het kerstweekend dat voor de deur staat, vergeten we even dat ook inbrekers zichzelf willen verwennen met kerst. Daarom sturen verzekeraars en de politie er dit jaar nog even een reminder uit: Pas op voor inbrekers!!!

Ho, ho, ho inbrekers

Vier jij dit jaar kerst bij de schoonfamilie, de buurvrouw of je opa en oma? Dan ben jij een prooi voor inbrekers. De inbraakpiek die de verzekeraars voorspellen dit jaar heeft namelijk een hele simpele oorzaak. “De ene helft van Nederland gaat van huis om kerst te vieren bij de andere helft van Nederland”, zegt Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars tegen de NOS. Vorig jaar werd er volgens het Centraal Bureau voor de statistiek in 65.000 huizen ingebroken.

Dit moet natuurlijk voorkomen worden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid geeft daarom een paar tips, maar als je de film Home Alone hebt gezien (duh, wie niet?), dan ken je deze tips al lang. Er wordt namelijk streng aangeraden om alle deuren en ramen op slot te doen, de sleutel NIET in de binnenkant van de deur te laten zitten én om het huis een bewoonde indruk te geven. Dit laatste kennen we natuurlijk allemaal van deze fantastische scène:

Helaas is de film niet meer vóór de kerstdagen te zien op RTL. Pas na de kerst, op 27 december, is Home Alone te zien op RTL 4. De film kan je dus niet op tijd waarschuwen tegen inbraak, daarom dat wij dit nu vast voor je doen. Home Alone 2 komt helemaal niet meer op televisie dit jaar, maar misschien heb je het fragment met Donald Trump wel voorbij zien komen? Nee, niet? De aanstaande president van Amerika was een ster op het witte doek en kreeg verschillende gastrollen, waaronder in Home Alone 2. Een compilatie van al zijn gastrollen, met op minuut 2:46 zijn moment of fame in het tweede deel van de kerstfilm.