Halloween kan zich bijna geen betere reclame wensen: het duurt nog twee weken tot dit griezelfeest en nu poept heel Nederland al in z’n broek vanwege de loslopende horrorclowns. Waar komt deze vreemde hype vandaan en hoe serieus moeten we het nemen? Tijd voor wat feitjes over deze Pipo’s from hell.

Dat clowns niet altijd om te lachen zijn, is niets nieuws. De bekende horrorfilm IT (1990) draaide al om een moordlustige horrorclown en er bestaat zelfs een naam voor de angst voor clowns: coulrofobie. Maar dat we sinds een aantal maanden op onze hoede zijn voor real-life horrorclowns is vooral te danken aan het YouTube-kanaal DmPranksProductions. Sinds 2014 plaatsen zij filmpjes van horrorpranks, en dan het liefst met veel nepbloed, zombies en – jawel – clowns. Of de reacties van slachtoffers helemaal echt zijn weet niemand, maar wij zouden ook rennen als Bassie opeens met een bijl voor je neus staat.

Door deze filmpjes begonnen mensen in Amerika dezelfde pranks uit te halen, maar dan puur voor de fun en zonder camera. Eind augustus werden er door heel het land horrorclowns gezien, en een enkele zou hebben geprobeerd kinderen mee te lokken. De politie heeft deze grapjassen altijd serieus genomen en het is ze gelukt om er ook een aantal op te pakken. Toch waaide deze trend al over naar Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk en nu dus ook Nederland.

De eerste Nederlandse horrorclown dook op in Almere, die met een mes achter kinderen aan zat. Niet veel later volgde Oss en Groesbeek. Toen er een clown in Rotterdam rondliep, was de politie er snel bij en greep hem in z’n kraag. Ze postten een foto op twitter van zijn arrestatie als waarschuwing.

Ook plaatste de politie een speciaal instructiefilmpje wat je moet doen wanneer je een horrorclown ziet:

Niet alleen de politie, maar ook de burgers zelf treden keihard op tegen deze clown-terreur. Nadat de clown in Almere was gezien, gingen verschillende groepen jongeren zelf op zoek naar de clown, maar zonder succes. De 14-jarige lefgozer Luc uit Delft had meer succes toen hij een clown in zijn wijk te lijf ging. Na een paar rake klappen en schoppen van de jonge kickboxer maakte de clown zich uit de voeten en Luc werd de held van de dag.

De vraag is natuurlijk of na Halloween deze hype ook over is. In ieder geval hebben de clowns duidelijk iets veroorzaakt, want heel Nederland is in de ban van de clowns. Zo heeft McDonald’s al laten weten voorlopig hun mascotte-clown Ronald McDonald even buiten beeld te laten en zeiden de CliniClowns dat zij ook niet zo blij waren met de hype. Een woordvoerder laat weten: “Het komt wel vaker voor dat het imago van clowns door dit soort hypes of andere media flink verslechterd. Binnenkort komt er bijvoorbeeld een nieuwe versie van de horrorfilm IT. Rond Halloween kan zo’n hype stevig opwaaien. Maar een direct gevolg voor de CliniClowns merken we gelukkig niet. We doen nog altijd vrolijk ons werk.” Misschien wordt het na Halloween dan eens tijd voor iets anders. Horrorsint, anyone?