Maandagavond reed een man met een vrachtwagen in op een kerstmarkt in Berlijn. Er vielen 12 doden, 48 mensen raakten gewond. Twee dagen later liggen nog zeker 25 mensen liggen in verschillende ziekenhuizen. En de dader loopt nog altijd vrij rond.

Wat maandagavond nog niemand durfde te zeggen, is toch bevestigd. Volgens de Duitse minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière is er nu voldoende bewijs verzameld waaruit blijkt dat de man die op de kerstmarkt inreed een aanslag pleegde. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het opzet was. De aanslag is vandaag opgeëist door IS.

De vrachtwagen waarmee de aanslag is gepleegd heeft een Pools kenteken. Toch is de politie er nu vrijwel zeker van dat zowel de eigenaar van het voertuig, als de doodgeschoten Pool die in de cabine gevonden werd, niet de daders zijn. Uit politieonderzoek kunnen we nu, twee dagen later, concluderen dat hij tijdens de aanslag nog in leven was, en heeft geprobeerd om het stuur van de aanslagpleger te overmeesteren.

Gisteren werd duidelijk dat de in eerste instantie verdachte 23-jarige Pakistaan niet de dader kan zijn. Hij werd kort na de aanslag opgepakt, dankzij heldhaftig optreden van een ooggetuige. Maar de politie had onvoldoende bewijs dat hij de dader was. Hij is gisteravond vrijgelaten. Een tweede verdachte, die vanochtend werd opgepakt, is ook weer vrijgelaten nadat bleek dat ook hij niets met de zaak te maken had.

Uit Der Bild, de mogelijke dader van de aanslag

Dat betekent dat de werkelijke aanslagpleger (of aanslagplegers) vermoedelijk nog vrij rondloopt. De Duitse politie is een klopjacht begonnen. Ze zouden ondertussen al meer dan vijfhonderd aanwijzingen hebben ontvangen die naar de dader(s) kunnen leiden. In de vrachtwagen is een identiteitskaart gevonden van een Tunesiër. De minister van Binnenlandse Zaken tegen de Duitse televisie: “Niemand zal rusten voordat de dader of daders gepakt zijn.” Volgens een woordvoerder van de politie zal de man zeker binnen een paar dagen worden aangehouden. Verschillende ziekenhuizen worden in de gaten gehouden, omdat er vanuit gegaan wordt dat de dader gewond is na het gevecht met de Pool in de cabine van de vrachtwagen.

Bondskanselier Angela Merkel reageerde op de aanslag met de volgende woorden: “Het zou weerzinwekkend zijn als blijkt dat de aanslag is gepleegd door een vluchteling.” Daarmee zal Merkel in een lastig positie komen. Ze kreeg het afgelopen jaar al veel kritiek over zich heen met haar vluchtelingenbeleid, want naast de groep Duitsers die de vluchtelingen helpen, bestaat er een veel grotere groep die zich zorgen maakt over hun veiligheid. De Nederlandse politicus Geert Wilders reageerde op de uitspraak van Merkel met een niet zo subtiele tweet. Op zijn beurt kon ook hij rekenen op een lading kritiek.

De wereld in brand

Deze aanslag kan toegevoegd worden aan het rijtje afschuwelijke dingen die er in het afgelopen jaar gebeurd zijn. ‘De wereld staat in brand’, is dan ook een vaak gebruikte uitspraak. Oorlog in Syrië, met Aleppo als actueel voorbeeld, een enorme stroom vluchtelingen waar maar geen eind aan lijkt te komen, aanslagen in Parijs, Nice Brussel en Berlijn. Het is niet zo gek dat we daar een beetje machteloos naar staan te kijken en niet goed weten wat we nu moeten doen.

Hannelore (14) woont in Duitsland. Ze maakt zich de laatste tijd vaker zorgen om haar eigen veiligheid. “Ik ben best bang dat hier een aanslag gepleegd wordt, je weet maar nooit wanneer het gaat gebeuren.” Ze merkt dat er sinds maandag meer politie op straat loopt. “Er zijn meer agenten. Soms zie ik opeens drie politieauto’s rijden, dan ben ik bang dat er een aanslag is of iets met terroristen aan de hand is.” En of ze zich nog wel veilig voelt? “Meestal wel, maar de laatste dagen niet altijd.”

Een veel gebruikte afbeelding op social media

De wereld leeft mee met de slachtoffers. Na de aanslag waren binnen no time #PrayForBerlin en #IchBinEinBerliner (naar een uitspraak van de Amerikaanse president John F. Kennedy) in het leven geroepen. Deze hashtags domineerden ook vandaag het internet.

Duitsland telt ongeveer 2500 kerstmarkten, die razend populair zijn bij veel Duitsers, en ieder jaar ook veel buitenlandse bezoekers aantrekken. Er wordt verwacht dat de kerstmarkten allemaal gewoon door zullen gaan. Zelfs na maandag. Wel extra beveiligd, maar toch. Ook in Nederland zullen er extra veiligheidsmaatregelen getroffen worden.