Het kerstgevoel haal je natuurlijk in huis met een kerstboom. Miljoenen huiskamers en pleinen worden in december gesierd door een dennenboom met lampjes. Om helemaal in de kerststemming te komen hebben wij de leukste Hollandse kerstboom feiten voor jou op een rijtje gezet.

Grootste Kerst’boom’ ter wereld in Nederland

De “Kerstboom” in IJsselstein. (Foto: kerstmarkt.com)

De grootste kerst’boom’ ter wereld staat dit jaar in Nederland. Ja, kerstboom met ‘boom’ tussen aanhalingstekens, want het is eigenlijk helemaal geen boom. Het gaat namelijk om een hele hoge mast waar zo lichtjes aan worden gehangen, zodat het lijkt of het een kerstboom is. De mast staat in IJsselstein en is wel 366,8 meter hoog. Met die hoogte staat de zogenaamde boom als grootste kerstboom in het Guiness Book of Records! Dit jaar is het 19e jaar dat de mast is omgetoverd tot kerstboom. Het silhouet van de boom wordt gevormd met maar liefst 120 led lampen en is tot 6 januari te bezichtigen in IJsselstein. 

Uber bezorgt je kerstboom

Naast het bezorgen van eten had Uber dit jaar wel een hele bijzondere service. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag konden mensen hun kerstboom laten bezorgen via UberTrees. Op die manier konden mensen die geen grote auto hebben, maar wel een grote kerstboom wilden een grote boom in huis nemen. De service werd aangeboden in samenwerking met Praxis. Best een slim marketingplan…

Lelijkste kerstboom van Nederland?

Als je het aan de bewoners van Culemborg vraagt staat de lelijkste kerstboom van Nederland in hun stad. Zoals in vele steden is er een jaarlijkse traditie van een kerstboom, veelal op het marktplein. Op sociale media uitte mensen uit Culemborg zich over de kerstboom op hun markt. Volgens hen zou de boom lijken op een verlichte boerka, een jurk, een maliënkolder en er worden nog heel veel andere vergelijkingen gemaakt. Waar vind jij de boom op lijken?

Kerstboom adopteren

Het is zonde als bomen die voor zes jaar zijn gekweekt binnen twee of drie weken weer op de brandstapel belanden, vond Erwin Kooijman. Daarom bedacht hij een kwekerij waar mensen een kerstboom kunnen adopteren. Naast het bedrag dat je voor de kerstboom betaald, betaal je ook een bedrag aan statiegeld, als je de kerstboom na kerst weer terugbrengt, krijg je dat geld weer terug. De kerst daarna kan je weer dezelfde boom ophalen bij de kweker. Mocht de boom in de tussentijd zijn doodgegaan, dan mag je gewoon een nieuwe uitzoeken. Kooijman zette dit concept in 2002 op en sindsdien is het elk jaar populairder geworden.