Prinsjesdag is een dag van een hele hoop politiek geneuzel en gestress. Maar gelukkig heeft deze derde dinsdag in september ook wat kanten waar we allemaal wel over mee kunnen praten. Het is al jarenlang traditie dat de vrouwelijke gasten die langskomen in de Ridderzaal zich een mooi, gewaagd of ronduit maf hoedje laten aanmeten, soms met een speciale betekenis. TMI zet de speurhoed op en duikt in de archieven om onze top vijf hoedjes samen te stellen!

 • Nummer 5: Marianne Thieme (PvdD), 2013.
  Ok, die hoed zelf is niet zo bijzonder, maar van die hele safari/ranger-look zijn we wel onder de indruk. Als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren zit ze behoorlijk goed in haar vel, eh, pak. Thieme staat erom bekend om haar hoedje af te stellen op een kwestie in de natuur. Met dit hoedje protesteerde ze tegen de jacht.hoedjes6 (ANP/Marcel Antonisse)

 

 • Nummer 4: Carla Dik-Faber (CU), 2014
  Op Prinsjesdag mag je outfit lekker gek, en het liefst zit daar ook nog een gedachte achter. Carla Dik-Faber is een voorstander van recycling en liet daarom in 2014 haar outfit maken van gerecycled treinmateriaal. In haar jurk zit stoelbekleding verwerkt en haar hoed is gemaakt van twee conducteurspetten. In vorige jaren kwam ze al aanzetten met creaties van colaflessen en oude marine-uniformen.

 • Nummer 3: Nine Kooiman (SP), 2014
  Misschien moet je twee keer kijken, maar ze heeft echt een hoedje op. Kooiman besloot dit miniscule politiepetje te dragen als teken dat ze onze mannen en vrouwen in het blauw steunt. Die streden in 2015 voor betere arbeidsvoorwaarden.

 • Nummer 2: Jetta Klijnsma (PvdA), 2011
  Als je niet beter wist zou je denken dat ze een hoge functie heeft in een of ander Oosters land. Maar niets is minder waar: Klijnsma kreeg dit aparte hoedje van het Theater Instituut Nederland en protesteerde op deze manier tegen de bezuinigingen op cultuur. Je hebt in ieder geval de aandacht, Jetta!

 • Nummer 1: Krista van Velzen (SP), 2005
  Voor de aller-opvallendste hoed gaan we helemaal terug naar 2005. Krista van Velzen voerde in die tijd een anti-asfaltbeleid, en wilde dat graag duidelijk maken met haar hoedje. Omdat een hoed van asfalt net iets too much is, werden het autobanden die ze met autodrop had versierd. Maar vergis je niet, het hoofddeksel woog alsnog acht(!) kilo. Nekpijn gegarandeerd!

kristadropjes