Heb je duizenden volgers op YouTube, Instagram of Twitter? Kopen mensen een broek die jij online aanprijst? Dan ben je een social media influencer! Voor succesvolle influencers leveren views op YouTube geld op. Maar om van die views te kunnen leven moet je al gauw miljoenen kijkers hebben. Daarom is het voor influencers veel interessanter om reclame te maken.

Stef Snakkers

Hoeveel volgers je precies moet hebben om reclame te kunnen maken hangt helemaal af van wie je wil bereiken. Als je bijvoorbeeld alleen geïnteresseerd bent in vissen gaat het om een kleinere groep mensen dan mode of popmuziek. Maar meer volgers is niet altijd beter: een ‘kleine’ trouwe groep van 20.000 volgers is effectiever dan een miljoen volgers die nooit reageren op je posts.

Social media influencers zijn voor alle leeftijden, maar vooral kinderen en tieners houden de influencers in de gaten. Laat dit nou precies de groep zijn die bedrijven het liefst willen bereiken. Want hoe jonger je iemand lekker maakt voor je merk, hoe beter. Of het nou gaat om schoenen, cola, chips of je favoriete merk tandenborstels. Daarom gebruiken bedrijven de social media influencers als doorgeefluik voor hun producten of diensten. En dat kan flink wat opleveren: Jonatan de Boer van multi-channel network OnLane vertelt in De Rekenkamer dat de grootste Nederlandse YouTubers zo’n € 30.000 per video overhouden.