Wat doe je als ‘gewoon gezond’ niet meer spannend is? Dan stap je over op superfoods! Al een aantal jaar zijn dieetgoeroe’s, foodbloggers en je overbuurvrouw helemaal wild van de exotische zaadjes en bessen die – zo wordt gezegd – extreem gezond zijn. Ze zouden propvol zitten met goede voedingsstoffen en zo ons gezonde leven een stuk makkelijker maken. Maar zijn deze foods wel zo super, of maken we vooral onszelf gek?

Op de website van het Voedingscentrum staat het echt: “Het Voedingscentrum is van mening dat er geen superfoods bestaan”. Zo dan. Bam. Meteen effe de hele hype onder de deurmat geveegd. Het Voedingscentrum zegt daarmee niet dat superfoods ongezond zijn, maar dat het niet mogelijk is dat er natuurlijke producten bestaan die jou in één keer alle goede stoffen kunnen geven. Zij zweren bij een goed gebalanceerd dieet, gebaseerd op de schijf van vijf.

Zodra iets wordt gelabeld als ‘superfood’, dan is dat vooral gedaan om winst te maken. Het woord ‘superfood’ is gewoon superpopulair en superveel mensen willen alles kopen wat als ‘superfood’ wordt omschreven. Maar met dat ‘super’ valt het wel mee. De producten zijn hartstikke gezond, maar niet veel gezonder dan andere noten, groente of fruit.

Het Voedingscentrum bedacht twee groepen: speciale superfoods en gewone superfoods. Speciale superfoods zijn producten die we nog niet zo lang kennen, of altijd op een andere manier hebben gegeten. Bijvoorbeeld quinoazaad, goji-bessen, tarwegras of kokosvet. Gewone superfoods zijn producten die we al wel kennen, maar dankzij de superfood-hype weer populair zijn geworden. Denk hierbij aan rode druiven, broccoli, groene thee en donkere chocola.

Ook onze eigen boerenkool staat weer volop in the picture dankzij de komst van de superfoods. Een restaurant in New York zette de groente op de menukaart en binnen no-time veroverde de groene krop heel Amerika. Boerenkoolchocola, boerenkoolchips en zelfs boerkenkoolmartini’s zijn nu te krijgen in de Amerikaanse restaurants. Het verhaal gaat dat zelfs Michelle Obama een stronkje in de tuin van het Witte Huis heeft geplant. Tja, we willen nou eenmaal allemaal supergezond zijn..