‘Pensioen’ is zo’n woord waar het stof centimeters dik op ligt en waar je je nu nog niet druk over wil maken. Tuurlijk, het is handig om nu al te gaan sparen voor als je straks met je kunstgebit achter de geraniums zit, maar zeg nou eerlijk, wie gaat dat doen als je ook de nieuwe Nintendo kan halen?

Vandaag begint de Pensioen3daagse, een initiatief om mensen van alles bij te brengen over hun pensioen. In Nederland zijn we daar met z’n allen minder mee bezig, en dat is niet handig. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je pensioen als je in een scheiding ligt? Olaf Simonse van Wijzer in Geldzaken vertelt aan de NOS dat mensen steeds minder goed op de hoogte zijn van wat ze te wachten staat.

Aan de andere kant is het ook niet zo gek dat mensen minder nadenken over hun pensioen, gewoonweg omdat dat pensioen steeds later komt! Mensen leven steeds langer, en daarmee gaat de pensioenleeftijd ook omhoog. Mensen van 25 werken nu al tot hun 72ste. Op deze manier blijven de pensioenen betaalbaar, maar werken we dus wel flink langer door. Als alles goed gaat is er vanuit de staat dan nog geld voor jouw oude dag.