Wekelijks met een wildvreemde rondrijden, fileparkeren en zenuwen krijgen van een bejaarde examinator die bepaalt of je je rijbewijs haalt of niet. Klinkt niet ideaal, toch? Als je je rijbewijs wil halen moet je wel. Met de auto van je ouders rondcrossen door de regen is toch een stuk chiller dan met de fiets en de  trein wordt er ook niet goedkoper op. Daarom geven we je alvast vijf tips om je rijlessen te overleven.

Stijn de Vries

1. Houd je instructeur te vriend

Ook al heeft hij een koffiebek, kan hij het niet weerstaan om even aan z’n wrat te pulken of geeft hij alleen maar commentaar: houd je rijinstructeur te vriend. Je hebt nog vele uurtjes met hem of haar te besteden. Bied af en toe een Smintje aan als de stank niet te harden is, hou je ogen lekker op de weg als hij aan z’n wrat zit (hou trouwens altijd je ogen op de weg alsjeblieft) en leer wat van het commentaar. Je instructeur heeft het beste met je voor en wil een goede bestuurder van je maken. Jij wil waarschijnlijk zo snel mogelijk je rijbewijs halen. Aardig blijven dus!

via GIPHY

 

2. Zenuwen voor je eerste rijles

Ben je zenuwachtig voor je eerste rijles? Begrijpelijk. Die zenuwen verdwijnen waarschijnlijk als je de straat bent uitgereden. Autorijden is onwijs leerzaam en leuk, maar dat weet je pas als je je eerste les hebt gehad. Ben je zo zenuwachtig dat je denkt dat je flauwvalt achter het stuur? Eet een banaan! Deze gele vrucht bevat natuurlijke rustgevers en helpt je zenuwen onder controle te houden. Helpt dit niet? Wordt zen door even naar je favoriete Spotify-afspeellijst te luisteren, drink (gore) kamillethee en weet dat je zenuwen na tien seconden rijden verdwijnen. Dan ben je druk met op de weg letten en je instructeur te vriend houden, namelijk.

via GIPHY

3. Haal je theorie-examen zo snel mogelijk

Het is handig om direct te beginnen met leren voor je theorie-examen. Dan kun je deze voor je tiende les (hopelijk) al halen! Dit geeft rust, waardoor je je volledig kunt focussen op het rijden zelf. Omdat je nu de theorie weet, kom je ook minder vaak voor verrassingen te staan. Het is namelijk niet heel handig als je bij je zevende les nog niet weet hoe hard je op een autoweg mag rijden. Been there, done that. Neem dus van mij aan: haal dat theorie-examen!

via GIPHY

4. Neem je tijd

In één dag je rijbewijs halen is niet mogelijk  tenzij je de nieuwe Max Verstappen bent. Neem de tijd! Het gemiddelde aantal rijlessen dat je nodig hebt om je rijbewijs te halen ligt rond de 35. Heb je iets meer tijd nodig om goed te kunnen rijden, dan wordt het maar meer. Rij je heel goed en voel je je snel veilig op de weg? Dan kun je soms vanaf twintig lessen al afrijden. Het verschilt ontzettend, maar doe het vooral op je eigen tempo. Het maakt niet uit dat je vriendin Maxima Verstappen na 25 lessen haar rijbewijs al heeft gehaald en jij bij de 40e rijles nog niet normaal kunt parkeren. Zorg ervoor dat je je veilig voelt achter het stuur, dat is belangrijker.

via GIPHY

5. Plannen, plannen, plannen!

Plan je rijlessen op verschillende tijden in. Ga eens ‘s avonds rijden om het rijden in het donker te oefenen, wordt vroeg wakker en rijd in de spits of plan twee uur rijlessen achter elkaar. Zo kun je lekker kilometers maken en heeft je instructeur uitgebreid de tijd om je te helpen en oefeningen met je te doen. Oh,
en alvast een tip voor als je mag afrijden: plan het afrijden rond 10:00 uur ‘s ochtends in. Dit schijnt de meest gunstige tijd te zijn om af te rijden. Het is rustig op de weg, je hoeft niet de hele dag op je nagels te bijten van de zenuwen en je hebt de drukke ochtendspits ontweken. Plan ook vooral een rijles in voordat je gaat afrijden, zo zit je lekker in de rij flow en heb je al even achter het stuur gezeten voordat je mag afrijden. Succes!

via GIPHY