Ineens was hij daar: Boef. Sinds hij in 2015 een sessie deed bij muzieklabel Zonamo Underground is hij niet meer uit de Nederlandse muzieklijsten weg te denken. Eerder stond Sofiane Boussaadia voornamelijk bekend als treitervlogger, maar inmiddels breekt hij alle records met zijn nieuwe album Slaaptekort. 

Femke Visser

In zijn jeugd zat Boef regelmatig in detentie. Toen hij vrij kwam besloot hij zich te focussen op rapmuziek. Via zijn vriend en rapper Otie kwam hij in contact met het muzieklabel Zonamo Underground waar hij begin 2015 een sessie deed. Binnen de kortste keren had de video van deze sessie miljoenen views en het fenomeen Boef was geboren.

Na de sessie tekent Boef een contract bij Zonamo Underground. Zijn eerste album Gewoon BOEF komt begin 2016 binnen op vier in de Nederlandse Album Top 100. Om de clip voor zijn single Lauw op te nemen reist hij af naar Dubai. Rond deze tijd begint hij ook een YouTube-kanaal waar hij door middel van vlogs zijn fans een kijkje in zijn leven geeft. Dit werd een groot succes; sommige vlogs hadden meer views dan het gemiddeld aantal kijkers van NPO2.

De vlogs zorgden ook voor negativiteit. Nadat Boef bijvoorbeeld in een van zijn vlogs een agent beledigde, schoot dit bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Hij werd in september 2016 meermaals aangehouden en meerdere dagen vastgezet vanwege provocatie, opruiing en de betrokkenheid bij een vechtpartij in Tilburg met Para Soma. Hij kreeg veel kritiek op de manier hoe hij mensen behandelde in zijn vlogs, bijvoorbeeld van John van der Heuvel.

Na een taakstraf van 80 uur en een boete van 150 euro lijkt Boef nu weer op het rechte pad te zijn beland. Begin dit jaar ging het weg bij Zanomo Underground om zijn eigen label BoefMusic op te richten en een studio te bouwen. Hij zegt zich nu meer bewust te zijn van zijn voorbeeldfunctie en richt zich nu vooral op zijn muziek.

En dat is wel te merken. Boef breekt record na record met zijn nieuwe album Slaaptekort, dat direct op nummer 1 binnenkwam op de albumlijst. Ook zijn single Habiba kwam binnen op nummer 1 van de Dutch Single Top 100 en is inmiddels meer dan vijf miljoen keer bekeken op YouTube. Met ruim een miljoen streams meer versloeg hij Ed Sheeran als meest gestreamde artiest op één dag op Spotify. Ook zijn album brak dit Spotify-record.