Nog maar een weekje tot de verkiezingen. Volgende week woensdag kan iedereen boven de achttien jaar stemmen tussen 7.30 en 21.00 uur in hun gemeente. Het kan goed zijn dat je dan les hebt en geen tijd vindt om te stemmen, dit zou natuurlijk zonde zijn. Daarvoor heeft de Nationale Jeugdraad, samen met anderen, een oplossing: stembussen op mbo- en hbo-opleidingen.

Fleur Smakman

Op school

Samen met jongerenorganisatie IZI Solutions en Ben & Jerry’s is de Nationale Jeugdraad met het voorstel gekomen om stembussen naar de jongeren te halen. Op veel opleidingen zijn de studenten ouder dan achttien jaar en mogen ze dus hun stem uitbrengen. Dit jaar zijn er zeker 850.000 jongeren die voor het eerst mogen stemmen.

Momenteel is het op ongeveer veertig scholen in heel Nederland mogelijk om te stemmen, de Nationale Jeugdraad vindt dat veel te weinig. Verschillende mbo opleidingen zoals het Albeda College in Rotterdam en het Mondriaan College in Den Haag hebben al ingestemd met het plaatsen van de stembussen. Hbo-opleidingen hebben nog niet laten weten of zij stembussen plaatsen.

Caesar Bast van de Nationale Jeugdraad zei tegen de NOS: “Onderzoek wijst uit dat als je first time voters kan bewegen om naar de stembus te gaan, ze bij de volgende verkiezingen weer gaan stemmen.”. Volgens hem kunnen er nu nog steeds stembussen geplaatst worden: “Het is nooit te laat om actie te voeren.”

Momenteel kun je stemmen op basisscholen, buurthuizen, stations, bejaardentehuizen. Op sommige universiteiten kun je wel stemmen, maar studenten van mbo- en hbo-opleidingen moeten toch echt ergens anders naartoe om hun stem uit te brengen.

Hele dag vrij

Het plaatsen van stembussen op school is nog niet genoeg volgens De Stembus, een initiatief van Tim Hofman. Zij kwamen met het idee om iedereen vrij te geven op verkiezingsdag en er een officiële feestdag van te maken. De Stembus rijdt nu langs mbo- en hbo-scholen om de studenten bewust te maken dat er verkiezingen aankomen.