Prinsjesdag, de dag waarop het kabinet de plannen voor het komende jaar presenteert. Maar er is op dit moment nog helemaal geen kabinet gevormd dus wat kunnen we dit jaar verwachten op Prinsjesdag?
Lily Lange
Op dit moment zijn de VVD, het CDA, de D66 en de ChristenUnie aan het onderhandelen tot ze een nieuw kabinet hebben gevormd. We hebben nu dus nog geen officieel kabinet en daarom blijft het oude kabinet nog even zitten, maar is (zoals we dat noemen) demissionair. Dit houdt eigenlijk in dat ze de stoelen warm houden voor het nieuwe kabinet maar dat ze geen ingrijpende veranderingen mogen doorvoeren.
Miljoenennota

Bron: gezondheidskrant.nl
Normaal gesproken staat in de Miljoenennota hoeveel de Rijksoverheid verwacht binnen te krijgen en uit te geven. Maar omdat het kabinet demissionair is, moeten alle beslissingen die geld kosten overgelaten worden aan het nieuwe kabinet. Financiële meevallers gaan dus de spaarpot in of worden gebruikt als compensatie voor een financiële tegenvaller. Wanneer het kabinet wél al gevormd is, worden er juist plannen gemaakt voor het geld dat ze overhouden.
Na Prinsjesdag wordt er door de Tweede Kamer altijd op woensdag, donderdag en vrijdag altijd gedebatteerd met het kabinet over de begroting (het overzicht van alle inkomsten en uitgaven). Maar dat gebeurt dit jaar ook niet.
Het is handiger om dit debat pas te voeren op het moment dat er meer duidelijk is over wie het kabinet zullen gaan vormen. Daarom zal dit debat samengevoegd worden met het debat over de regeringsverklaring dat het kabinet later zal moeten voeren.
Het nut van Prinsjesdag 2017

Bron: wikipedia.nl
Nou, heeft Prinsjesdag dit jaar dan wel nut? Nee, eigenlijk niet. Maar Prinsjesdag is ook gewoon een traditie en meer dan dat zal het dit jaar dan ook niet zijn. Het is zelfs in artikel 65 van de Grondwet vastgelegd dat Prinsjesdag iedere derde dinsdag van september plaatsvind. Het zal dus sowieso doorgaan en het zal ook niet veel anders zijn dan normaal. De vorstelijke rit in de koets en het lezen van de troonrede door Willem Alexander gaan bijvoorbeeld gewoon door. Normaal gesproken blikt de koning ook vooruit met behulp van de begroting, maar aangezien we die niet hebben, zal dat niet lukken.
Dus als jij ieder jaar naar Den Haag komt voor de inhoud van de begroting, dan zal je dit jaar worden teleurgesteld. Maar voor de traditie kun je natuurlijk wel gewoon gaan.
Wil je nou weten hoe het er normaal aan toe gaat tijdens Prinsjesdag? Check onze vlog van vorig jaar!