Dure gadgets die je niet gebruikt. Zonde. Toch is uit onderzoek van Gartner gebleken dat bijna een derde van de wearablebezitters de gadgets niet gebruikt. Maar waarom kopen ze het dan? “Als je niet echt gezond en actief wilt leven, heb je er ook niets aan.”

Voor de minder technische lui onder ons: wearables zijn mobiele gadgets die we op ons lichaam dragen. Denk aan armbanden (trackers), horloges (smartwatches) en brillen (smart glasses). Ze vervullen meestal maar een enkele functie. We gebruiken ze om te sporten, te communiceren of te navigeren. De gadgets zouden van toegevoegde waarde in ons leven zijn, omdat ze mensen motiveren nog fitter te worden, nog gezonder, productiever en nog gelukkiger.

“Het is best een gaaf gevoel als je alles op groen hebt: trappen, calorieën, kilometers en stappen.”

Maar is dat ook echt zo? De enquete  van Gartner, ingevuld door 9.592 mensen uit Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, wijst uit dat zo’n 29 procent hun gadgets niet meer gebruiken. Dat is veel, vindt het bedrijf.  En dat terwijl is gebleken dat mensen de wearables meestal voor zichzelf kopen. Je kunt je afvragen waarom…

Jelle de Ru (19) heeft daar wel antwoord op. Hij heeft sinds een half jaar een Fitbit, een bewuste keuze. “Ik heb lang gekeken welke ik wilde. Ik ben zelf een Apple fan, maar die accu is slecht, en ik wilde mijn horloge niet elke avond hoeven opladen.” Hij gebruikt zijn wearable iedere dag. “Ik sport 5 keer per week. Soms kijk ik trainingen terug en dan zie ik wanneer ik op mijn piek zat. Ook kan ik zien hoeveel calorieën ik verbrand. Dan weet ik of die extra tosti of warme chocomelk gerechtvaardigd is. En ik hoef mijn telefoon niet meer uit mijn zak te halen voor mijn Whatsappjes.” Jelle is fan.

“Ik ben er oprecht heel blij mee,” vertelt hij. Toch heeft ook zijn perfecte horloge gebreken. “Ik zou wel een GPS willen voor op het water en nog andere extra’s, zoals de mogelijkheid om er muziek op te zetten. Maar mijn Fitbit doet precies wat het mij beloofd: helpen gezonder en actiever te leven.”

Blijkbaar leert men wel van ‘miskopen’. De verkoop van smartwatches zou de afgelopen jaren zijn tegengevallen. Wat dan wel opvallend is: kort geleden bracht Apple-CEO Tim Cook naar buiten dat de Apple Watch een verkooprecord heeft neergezet. Om hoeveel verkochte exemplaren het ging is niet bekendgemaakt. De grote vraag blijft waarom mensen zoveel geld uitgeven aan een gadget, en hem vervolgens niet gebruiken.

Jelles Smartwatch.

Ook daar denkt Jelle wel antwoord op te weten: “Het verschilt per persoon. Ik droeg hiervoor ook al graag een horloge, maar goede horloges kosten veel geld. Smartwatches zijn minder duur dan een kwaliteitshorloge bij een juwelier en geven hetzelfde statement van stijl. Plus de extra’s, die zijn echt een aanwinst.” Maar als je niet van horloges houdt, of al een dure hebt die je iedere dag draagt, dan snapt hij wel dat zo’n gadget geen verbetering is.

“Alles wat je draagt is persoonlijk. Je moet er een uitzoeken die bij jou als persoon past,” is Jelle van mening. Of gewoon realistisch zijn, en er niet aan beginnen: “Als je niet echt gezond en actief wilt leven, dan heb je er ook niets aan. Vergelijk het maar met een kookboek.” Minder hebberig zijn dus. Een mooi voornemen voor volgend jaar.