Komt jouw examenuitslag vandaag ook binnen? Hartstikke spannend, natuurlijk, want voor het grootste deel van de scholieren betekent dit dat ze volgend jaar iets totaal nieuws gaan doen; mbo, hbo of universiteit. Voor iedereen reden voor een feestje, maar voor de leerlingen die zometeen hun vmbo-diploma in ontvangst nemen, is het vaak ook een beetje dubbel. “Ik vind het triest om te zien hoe schaamtevol mensen naar zichzelf kijken”, vertelt Annemarie van Rooijen, docent op MBO Utrecht.
Indra Jager
Er heerst veel schaamte rondom het doen van mbo, terwijl ruim een half miljoen jongeren een mbo-opleiding volgt en ongeveer de helft van de beroepsbevolking een mbo-diploma heeft gehaald, aldus Dictatief Online. Volgens Annemarie komt het minderwaardigheidsgevoel voort uit de manier waarop er verschil wordt gemaakt tussen de verschillende niveaus op het beroepsonderwijs.
Het begint al met de termen ‘student’ en ‘scholier’. “Officieel spreken wij op het mbo ook over studenten, maar ik betrap mezelf er ook vaak op dat ik ‘leerlingen’ zeg. Voor mijn gevoel heeft het te maken met de mate van zelfstandigheid die je van een scholier kunt verwachten; leerlingen hebben nog niet zoveel verantwoordelijkheidsgevoel terwijl studenten écht komen om te studeren.”
Ontwikkeling
“Dat kroegen moeilijk doen over een mbo- in plaats van studentenkaart vind ik wel flauw”, zegt ze, want ook daar wordt er vaak een verschil gemaakt tussen de scholieren van verschillende niveaus. “Aan de ene kant snap ik het wel: elke zichzelf respecterende horecagelegenheid wil natuurlijk geen pubers in zijn tent, maar aan de andere kant maak je ook daarmee weer onderscheid. Studeren betekent dat je in ontwikkeling staat en dat staan mbo’ers óók.”
Maar qua structuur zit er wel een degelijk verschil tussen mbo en hbo. “Mbo is geen voortgezet onderwijs, want het is beroepsonderwijs, maar het is ook geen studentenonderwijs. Dat snap ik wel, want qua leeftijd en de hele structuur vallen we nog wel onder voortgezet onderwijs; we hebben met leerplicht, onderwijsinspectie en verplichte urennormen te maken. Dus eigenlijk alles op het mbo is vergelijkbaar met het voorgezet onderwijs, alleen komen mensen hier omdat ze er voor kiezen. Dat is weer vergelijkbaar met het hbo of de universiteit.”