“Nederland moet weer van ons worden!” “Pleur op!” “Defensie staat ontzettend onder druk, terwijl onveiligheid toeneemt!” Zomaar even wat pareltjes van uitspraken van onze landelijke politici in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ruben Pater vroeg zich af of deze politici van Nederland zich wel aan de feiten houden en begon daarvoor de site stemmingmakerij.net.

Colton Kats

“Ik volg graag het nieuws”, begint Ruben als hij uitlegt waar zijn site vandaan komt. “En van heel veel dingen denken we wel te weten hoe het zit. Maar ik kwam er dus achter dat een hoop toch net iets anders ligt als je puur naar de cijfers gaat kijken”. Volgens Ruben ligt dat aan de thema’s die de verkiezingen domineren: veiligheid en integratie.

Een ander verhaal

“De thema’s waar je veel over hoort zijn precies van die thema’s waar de cijfers een heel ander verhaal vertellen dan de meeste politici”, legt Ruben uit. “Dat komt omdat er bij bijvoorbeeld veiligheid niet alleen de cijfers, maar ook persoonlijke gevoelens mee tellen”. Politici kunnen dus op die manier volgens Ruben soms vage en feitelijk onware dingen vertellen. Om zijn punt wat duidelijker uit te leggen geeft hij een voorbeeld. “Stel, je bent net vorige week beroofd. Dan kunnen de cijfers je nog zo hard vertellen dat het in Nederland al jarenlang steeds veiliger wordt, maar zo voel je dat dan echt niet”.

https://www.instagram.com/p/BQvlzJJA-Ng/?taken-by=stemmingmakerij2017

Niemand onschuldig

“Je merkt dat zeker de rechtse en de populistische partijen zich mee laten trekken door ‘onderbuikgevoelens’ en sentiment”, vertelt Ruben. ‘Maar eerlijk gezegd is er niet één partij die er niet minstens een beetje aan bijdraagt”. De enige manier om een verstandige stem uit te kunnen brengen, is volgens Ruben door zelf op onderzoek uit te gaan: “Natuurlijk is het slim om naar politici te luisteren en het is absoluut goed om de partijprogramma’s te lezen, maar zorg dat je zelf uitzoekt hoe het zit. Uiteindelijk is je stem een persoonlijke keuze, maar zorg dat je weet waar je voor stemt”.