Vandaag wordt in Amerika Thanksgiving gevierd, je weet wel, dat feest waar Amerikanen met de familie gevulde kalkoen eten. Bijna elke Amerikaanse serie heeft wel een aflevering gewijd aan dit feest waarin we mogen genieten van awkward familiemomenten en mislukte kalkoenen. Maar wat wordt er eigenlijk gevierd op Thanksgiving?

Geschiedenis
Thanksgiving Day is sinds 1863 een nationale feestdag in Amerika, toen president Lincoln bepaalde dat het feest elk jaar zou moeten worden gevierd. In 1941 werd er besloten dat het op elke vierde donderdag van november zou worden gevierd. Thanksgiving ontstond echter jaren eerder, in 1621. Het Amerika zoals wij dat nu kennen is gesticht door kolonisten uit Europa. In 1620 verliet een schip met 102 kolonisten Engeland. De kolonisten hoopten in Amerika een nieuw bestaan op te bouwen. Aangekomen in de nieuwe wereld legden ze aan in het huidige Massachusetts. Het leven in de nieuwe wereld was echter een stuk moeilijker dan zij van tevoren hadden gedacht. De kolonisten werden overvallen door een strenge winter. In het gebied waar ze hadden aangelegd woonden indianen van de Wamponoag-stam. De indianen hielpen de kolonisten met de landbouw en toen daar een eerste oogst uitkwam besloten de kolonisten deze te delen met de indianen door middel van een feest. Dit feestmaal wordt gezien als de eerste Thanksgiving-viering.

De traditie
Tot op de dag van vandaag danken Amerikanen en Canadezen God op deze dag voor de oogst en alle goede dingen in hun leven. In Canada wordt Thanksgiving gevierd op de eerste maandag van oktober, omdat daar eerder wordt geoogst. Thanksgiving is een echt familiefeest. Families komen bij elkaar voor een groots diner waar dus meestal kalkoen op het menu staat. Omdat Amerika een groot land is en mensen vaak lang moeten reizen om bij hun familie te komen wordt de vrijdag na Thanksgiving vaak ook vrijgegeven, zodat iedereen een lang weekend heeft om bij hun familie te zijn. Één van de bekendste Thanksgiving-tradities is de Thanksgiving Day Parade in New York. Het is een parade waar mensen met carnavalswagens, fanfares en optredens door New York lopen. In sommige families er een traditie van de wishbone, het wensbotje. Dit is een bot van de borst van de kalkoen. Twee mensen houden dit bot ieder aan een kant vast, bedenken een wens en trekken zo hard mogelijk aan het bot. Degene die het grootste stuk van het bot krijgt, mag zijn wens doen.

Black Friday
Terwijl we in Nederland eigenlijk niet aan Thanksgiving doen, zie je in winkels al wel Black Friday aanbiedingen voorbij komen. Dit is de vrijdag na Thanksgiving. De naam Black Friday komt voort uit dat winkels op deze dag veel winst beginnen te maken. Mensen beginnen met hun kerstinkopen en winkeliers komen in de zwarte cijfers te staan in plaats van de rode verliescijfers. Het is traditie geworden dat op deze dag winkels speciale aanbiedingen hebben. Van deze traditie mogen wij tegenwoordig in Nederland dus meegenieten.